Andreea Anghel este consilier local USR în comuna Turnu Roșu și în luna martie, Luna Internațională a Femeii, a demarat cu sprijinul Consiliului Local, o campanie de informare a populației feminine din Turnu Roșu și Sebeșu de Jos, cu scopul prevenției cancerului de sân, cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din România.
Aproximativ 9.000 de românce află în fiecare an că suferă de cancer de sân, iar peste o treime dintre ele pierd lupta cu boala. Un procent enorm, respectiv 70% dintre româncele diagnosticate, află că sunt bolnave în stadiile doi și trei ale bolii, ceea ce duce la scăderea considerabilă a șanselor de vindecare.
Prevenția poate face diferența dintre viață și moarte! O soluție pentru reducerea mortalității prin cancer, aplicată cu succes în alte țări, este screeningul – un cancer depistat la timp se poate trata.
Programele de screening se lovesc însă de aceleași probleme eterne de care ne împiedicăm mereu în sistemul medical românesc: lipsă de finanțare, personal insuficient, dar și lipsa de educație și interes a populației.
”Cu resursele noastre extrem de limitate, am decis să pornim un proces de conștientizare pentru femeile din mediul rural despre importanța prevenției, despre importanța vizitei periodice la medic și despre importanța autoexaminării. Consider că nu e vina lor dacă femeile, în special din rural, nu știu ce drepturi au pentru sănătatea lor și protecția vieții lor. O parte din responsabilitate o au autoritățile locale, alături de sistemul sanitar. Dar nu putem învinui mereu sistemul și nici nu putem asista pasive. Aleg să mă implic în astfel de campanii de informare pentru că îmi pasă. Iar dacă astăzi prin acest demers salvăm o singură viață, misiunea noastră este un succes!” a declarat Andreea Anghel, consilier local în Turnu Roșu și una dintre ambasadoarele acestui proiect.
Acțiunea face parte dintr-un program mai amplu pe care și-l propune USR Sibiu, pentru a veni în sprijinul femeilor din comunitățile rurale. Echipa medicală implicată în proiect merge în comunele din județul Sibiu și discută cu femeile din mediul rural despre importanța prevenției și a vizitelor periodice la medic, precum și despre autoexaminare.
Succesul întâlnirilor din Turnu Roșu și Sebeșu de Jos ne-a încurajat echipa și vom continua acest demers și în alte localități rurale din județul Sibiu.
“În mediul rural, ne confruntăm adesea cu mentalități conservatoare și încărcate de prejudecăți. Prin urmare, astfel de inițiative sunt nu doar necesare și binevenite, ci vitale“ a declarat una dintre participantele la acțiunea desfășurată în comuna Turnu Roșu.
“În absența unui program național de screening pentru cancerul de sân, implementat la nivelul întregii țări, multe femei din România nu au acces la investigații pentru depistarea acestei boli grave. Cred că acesta este unul dintre principalele noastre roluri de “femei in politică”, de a avea grijă de noi, între noi, femeile. Pentru că de fiecare dată când o femeie își apără drepturile, probabil fără să știe, fără să pretindă, ea apără de fapt toate femeile”, a mai declarat Andreea Anghel.