Zeci de fermieri români au aruncat mii de litri de lapte la gunoi în semn de protest
Sursa foto: PRO TV

Crescătorii de animale din zonele Sălaj și Maramureș au fost disperați din cauza veniturilor din ce în ce mai scăzute, cauzate de munca lor asiduă. Într-un gest drastic, aceștia au aruncat la gunoi mii de litri de lapte.

Aceștia spun că preferă să renunțe la animale și că le-a ajuns cuțitul la os, pentru că statul nu îi susține financiar suficient, așa cum fac alte ţări. În tot acest timp, noi cumpăram de la magazin lapte unguresc sau polonez, al cărui preț crește pe măsură ce intervin procesatorii și comercianții, relatează PRO TV.

S-au dus vremurile în care România exporta lapte în toată Europa. Acum, fermierii români se luptă cu falimentul. Un bărbat are 100 de vaci și colectează zilnic, în cisterne, aproape 1000 de litri.

Recent, a aflat că de la începutul lunii viitoare, va primi puțin peste 1 leu pentru un litru în timp ce la raft costă în medie 10-12 lei. Omul este disperat.

Pe o piață liberă și fără subvențîi care să îi ajute cu adevărat, crescătorii de animale au pierdut lupta cu laptele din import. În alte țări, fermierii își permit să vândă ieftin, pentru că primesc ajutoare mai mari din partea statului.

George Sima, fermier: „Am ajuns să nu putem vinde, și ce vindem e la 1,5 lei. În momentul de față, nu avem contract cu vreo firmă de procesare, vindem la cine dorește. Laptele de import e preferat pentru ca are un preț foarte mic.”

Ionuț Pop, fermier: „Ni s-au oferit prețuri de batjocură și, de la 1 aprilie, suntem in situatia de a nu mai avea unde duce laptele. În ritmul acesta închidem.”

Pentru micii producători e și mai greu.

Claudiu Urs, fermier: „Prețul laptelui e în scădere, în fiecare lună scade.”

Daniel Frei, președinte cooperativă: „Nu au unde să livreze laptele. Această problemă am semnalat-o la minister. Azi se vinde la 1,4-1,6 la poarta fermei și noi avem un mare semn de întrebare cum pot aduce din afară la prețul asta.”

Procesatorii au varianta lor. Spun că întâmpină și ei mari dificultăți în ultimele luni.

Lucian Naș, director firmă procesare lactate: „Am avut un an 2022 foarte dificil din cauza scăderii consumului, a cererii, prețul a început să scadă. Chiar înregistrăm pierdere la prețurile alea de achiziție corelate cu creșterea prețurilor la utilități, cu salariile, cu chiriile, toate au crescut anul trecut.”

În medie, consumul mediu lunar a fost de 5,3 litri dae persoană anul trecut, potrivit cifrelor INS.

Datele arată că, deși România are un potențial enorm, sectorul zootehnic, nesusținut eficient de stat, este la pământ. România importă, anual, peste 200 de milioane de litri de lapte, în general de la unguri, cehi, nemți și polonezi.

Ultima oră

Comentariul meu