sediul primăriei de pe victoriei, reabilitat - vor fi reparați pereții, pardoselile și și se instalează sisteme de alarmă antiefracție

Sediul Primăriei de pe Bulevardul Victoriei, cunoscută și ca vechea Primărie, găzduiește Poliția Comunitară, Serviciul Evidența Populației, ghișee la care se pot plăti taxele și impozitele. Clădirea, care în prezent se află în stare de degradare, va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizate. Imobilul va fi reabilitat termic, vor fi reparați pereții interiori, pardoselile și instalațiile sanitare și electrice, se vor instala dispozitive de stingere și prevenire a incendiilor, dar și sisteme de alarmă antiefracție. Procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor este reluată după ce prima, din noiembrie 2022, a fost anulată din cauză că ofertele depuse au fost neconforme. 

Clădirea Primăriei Sibiu de pe bulevardul Victoriei, pusă în funcțiune prima dată în secolul 19, va intra într-un proces de reabilitare. „La ora actuală, clădirea nu este autorizată din punct de vedere al siguranței la incendiu, iar în interior prezintă multiple deficiențe precum pereți cu tencuială deteriorată, instalații electrice și termice necorespunzătoare, pardoseli uzate, tâmplărie îmbătrânită și cu aspect necorespunzător, grupuri sanitare necorespunzătoare, căi de acces cu risc de alunecare”, se arată în caietul de sarcini. Primăria a demarat în prealabil activitatea de proiectare a obiectului, fiind realizat proiectul tehnic ce stă la baza achiziției de lucrări publice. În programul de investiții pe anul 2022, s-a prevăzut bugetul necesar pentru etapa de execuție. 

Imobilul prezintă în acest moment „avarii moderate la elementele verticale (pereți și fundații), avarii moderate la elementele orizontale (planșeu, acoperiș) și degradări accentuate ale tencuielilor, ale tâmplăriei și ale pardoselilor”. Odată cu această investiție, municipalitatea își propune să crească eficiența energetică a clădirii și să fie obținută autorizația de securitate la incendiu. 

Până în data de 9 mai 2023 firmele de construcții interesate sunt invitate să depună oferte în
programul electronic de achiziții.

Ce lucrări se fac

„Sediul Primăriei Sibiu din Piața Mare este o clădire emblematică, funcțională și potrivită pentru a primi sibienii în relația lor cu administrația locală. La fel și sediile de pe str. Turismului, cel din Piața Mică nr. 22 și cel din Piața Mică nr. 25. Ne vom ocupa acum și de sediul Primăriei de pe Bulevardul Victoriei unde, printre alte servicii, își desfășoară activitatea Serviciul de Evidență a Persoanelor și Direcția de Asistență Socială. Dată fiind activitatea acestor servicii publice, clădirea primește zilnic un număr mare de cetățeni, iar pentru aceștia dorim să îmbunătățim condițiile în incinte, exteriorul fiind deja reabilitat”, a precizat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Firma care va lua contractul va repara pereții, îi va tencui și zugrăvi. Camerele vor fi recompartimentate, se va schimba tâmplăria gemurilor, pardoselile. Se vor face lucrări care să stopeze infiltrațiile de apă, iar fisurile din ziduri vor fi reparate. Sistemul electric va fi complet nou, iar încălzirea cu sobe va fi înlocuită cu una cu centrală și calorifere. Sistemul de ventilație va fi modernizat, la fel și grupurile sanitare.

Vor avea loc și lucrări necesare realizării securității la incendiu. Astfel, se vor instala hidranți exteriori și interiori, va fi realizată o instalație automată de stingere cu gaz, iar clădirea va fi dotată cu instalații de detectare și semnalizare la incendiu. Vor fi realizate lucrări la instalația electrică și se va repara sistemul antiefracție și cel cu acces pe bază de card. 

Municipalitatea arată în caietul de sarcini că vor avea loc lucrări astfel încât persoanele cu dizabilități să nu întâmpine probleme când vor veni la primărie. Se vor realiza rampe de acces, grupuri sanitare în conformitate cu legislația în vigoare și se va monta un lift în interiorul casei scării cu accesibilitate directă din demisol până la etajul 1. 

Durata totală de execuție a lucrărilor nu va depăși 12 luni, așa cum este prevăzut în contract. Valoarea estimată a investiției este de 10,8 milioane de lei.

Pentru ca activitatea serviciilor publice din clădirea primăriei de pe Victoriei să nu fie afectată, constructorul va fi obligat să lucreze de luni până vineri după ora 16, iar în zilele libere și de weekend, își va putea face programul după bunul plac. 

Ultima oră

Comentariul meu