USR s-a abținut la votul pentru aprobarea finanțărilor de pe Agenda Sportivă a municipiului Sibiu - Mureșan: „Cel puțin 3,8 milioane lei trebuie direcționați către proiecte dedicate copiilor”

Consilierii USR au votat cu „abținere” proiectul privind finanțarea programelor sportive aflat pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local de miercuri. Potrivit acestora, finanțarea nu s-a făcut conform legii, deoarece municipalitatea ar fi trebuit să aloce cel puțin 30% din cuantumul aprobat către proiectele dedicate copiilor și juniorilor. În realitate, această sumă nu a fost atinsă. 

Administrațiile locale sunt obligate prin lege ca, din sumele alocate de la bugetul local pentru finanțarea activității sportive, minimum 30% din cuantumul aprobat să fie direcționat către susținerea programelor sportive dedicate copiilor și juniorilor. „Din sumele alocate pentru cele două agende sportive și cele dedicate premierii sportivilor reiese că în Municipiul Sibiu cel puțin 3,8 milioane de lei ar fi trebui să meargă direct spre proiecte dedicate sportului de copii și juniori. Această sumă nu a fost atinsă. În ședința de comisie de ieri am solicitat o listă a proiectelor dedicate copiilor și juniorilor care au fost aprobate prin Agenda Sport. Pe lista primită se regăsesc proiecte pentru juniori, dar și proiecte care au doar o componentă de juniori și pentru care nu există o defalcare a sumelor alocate pe juniori și seniori, adică o finanțare direcționată pentru copii și juniori în litera legii”, a spus Diana Mureșan, consilier USR, în timpul ședinței ordinare de miercuri.

Consilierii USR consideră că este necesar ca municipalitatea să investească în sportul pentru copii. „În prezent în România rata celor care nu practica nicio formă de sport și/sau mișcare în segmentul 5-14 ani este de 47%, urcând la peste 70% la tineri peste 15 ani. USR și-a propus să schimbe această realitate și să lucreze atât la nivel național, cât și la nivel local pentru promovarea și dezvoltarea sportului. Ideea de a investi în sportul pentru copii duce la dezvoltarea unor adulți de mâine mai sănătoși, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, și creează un bazin mai mare din care pot fi selectați sportivii de performanță”, a adăugat Mureșan.

Consilierii USR au precizat, de altfel, că având în vedere și realitatea din școlile și liceele din Sibiu, privind consumul de droguri, o investiție mai serioasă în sportul pentru juniori, ar putea contribui la scăderea numărului de consumatori, fiind dovedit că cei care practică în mod constant un sport sunt mai puțin predispuși să cadă pradă drogurilor.

Întrucât minimul de 30% care trebuia direcționat către proiecte dedicate copiilor și juniorilor nu a fost atins, consilierii USR au votat „abținere” la proiectul numărul 16 de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local de miercuri.

Ultima oră