Pinii și florile perene la mare căutare la Sibiu - Tuia pierde teren în grădini, în fața plantelor ușor de întreținut
Sursa foto: Freepik

Primăvara este perioada perfectă pentru ca sibienii să își amenajeze grădinile „la modă”, cu plante verzi sau colorate în funcție de preferințele fiecăruia. La fel ca în orice domeniu, trendurile se schimbă, însă sibienii sunt de cei mai multe conservatori și optează pentru combinația dintre gazon și tuie, demult demodată.

Amenajarea unei grădini pare de cele mai multe ori un lucru ușor pe care îl poate face oricine, însă pentru a avea curtea mult visată procesul este unul complex, indiferent de dimensiunea terenului. Tipul de sol și modul în care soarele pătrunde în grădină sunt principalele criterii în funcție de care proprietarii trebuie să se ghideze.

„În primul rând, în momentul în care îți faci o gradina trebuie studiat terenul, solul. Dacă e un sol argilos trebuie scos afară și trebuie pus pământ bun, iar dacă pământul e bun, trebuie afânat. Grădina mai trebuie gândită în funcție de soare, umbră. De exemplu, mult dorita hortensie nu se poate planta în plin soare, deci trebuie ținut cont de condițiile plantei și de ce are nevoie”, spune Ruxandra Dentini, specialist peisagist la Grădina Viselor.

Grădina trebuie să fie amenajată în stilul pe care îl are casa, astfel poate fi cu tentă modernă, rustică sau japoneză. „Dacă e o casa rustică, nu putem pune forme tunse, ci trebuie o grădină tot rustica, cu ierburi ornamentale sau cu liliac de vară”, spune peisagistul sibian.

Tuile demodate, dar cele mai căutate de sibieni

Combinația de tui cu gazon reprezintă una dintre cele mai întâlnite preferințe ale sibienilor, atunci când vine momentul să își amenajeze grădina. Cu toate că este un trend demult „apus”, sibienii rămân fanii tuilor, de cele mai multe ori datorită costurilor reduse, dar și pentru că „văd la vecinul și se inspiră”. Ruxandra, peisajist de profesie, spune că sunt o serie de alte opțiuni mult mai „la modă”, la aproximativ aceleași prețuri.

„Ar trebui să dispară trend-ul cu tuile, plus că ele au nevoie de foarte multă întreținere, dar toată lumea le cumpără că sunt 50 lei. Aceeași situație este și când îți cumperi un bonsai de 2.000 lei și nu știi să îl îngrijești. Photinia, veșnic verde, poate înlocui tuia și prețul tot pe acolo.

De aceeași părere este și Adrian Șarlea, un alt peisagist din Sibiu. „Tuile nu mai sunt la modă, dar se mai cer. Primul lucru pe care îl are în minte un om când vrea să își amenajeze grădina este gazonul și tuia. Peste 70% din clienți asta își doresc în primă fază. În principiu, dacă îi vad nesiguri, le dau și alte alternative, dar dacă îi văd hotărâți, nu. Dacă tuia este folosită pe post decorativ poate fi înlocuită cu foarte multe plante mai elegante, dar dacă este folosită pentru gard viu poate fi înlocuită cu chiparos leyland, laur englezesc sau cu fotinia. Prețurile la aceste plante sunt mai scumpe cu 20% decât prețul tuilor”, spune specialistul peisagist la Charlie Garden.

Pinii și florile perene la mare căutare la Sibiu - Tuia pierde teren în grădini, în fața plantelor ușor de întreținut
Sursa foto: Grădina Viselor

Trend-uri în materie de grădină

Trend-ul tuiei începe, totuși, să fie „detronat” de alte plante mult mai expresive și ușor de întreținut. Pinul este la mare căutare acum în grădinile din Sibiu, iar combinațiile de plante perene se caută și ele. Totodată sibienii se orientează spre pantele care nu necesită întreținere și, de cele mai multe ori optează pentru folie anti buruiană și piatră sau scoarță deasupra.

„A venit un trend de pin, care arată bine în orice sezon și nu sunt pretențioși. Arțarii japonezi, curg ca și o salcie sau tufă, sunt căutați pentru că sunt și o pată de culoare, la fel de căutați sunt și cireșii japonezi care fac acum florile. La pin prețurile încep de la 50 lei  și pot ajunge până la 2.000 lei, în funcție de cât sunt de maturi. În trend este și magnolia grandiflora, veșnic verde, face flori vara în culoarea untului și sunt foarte parfumate”, spune specialistul în peisagistică.

Pinii și florile perene la mare căutare la Sibiu - Tuia pierde teren în grădini, în fața plantelor ușor de întreținut
Sursa foto: Grădina Viselor

Cea mai scumpă grădină amenajată de specialistul în peisagistică a fost de 10.000 euro pentru o sută de metri pătrați și a fost realizată în stil japonez.

 

 

Ultima oră