nereguli găsite de curtea de conturi la sibiu – plăți pentru lucrări fictive în județ, gratuități nejustificate la tursib și abateri la sala transilvania

Curtea de Conturi a publicat raportul privind finanțele publice locale pentru anul 2021 la nivelul județului Sibiu. În urma acțiunilor de audit au fost constatate o serie de nereguli la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) din județ, la regii autonome și la societăți comerciale de interes local.

Curtea de Conturi a verificat legalitatea și necesitatea modificărilor aduse bugetelor pe anul 2021 din fiecare UAT din Sibiu. „Acțiunile de audit/control desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale au scos în evidență o serie de abateri și neregularități în modul de formare, administrare și utilizare a fondurilor publice, care în mare parte au fost însușite de către managementul entităților publice verificate, acestea implicându-se în remedierea și înlăturarea acestora. Cu toate că, în general, abaterile constatate au fost remediate în urma acțiunilor de audit/control desfășurate în anii anteriori, o parte din acestea s-au regăsit din nou în activitatea desfășurată în cursul anului 2021, ceea ce denotă faptul că entitățile nu s-au preocupat ca abaterile asemănătoare să nu se mai producă în anii următori”, se arată în raportul pe anul 2021 al Curții de Conturi Sibiu. 

Din verificările efectuate la cele 56 de entități s-au constatat abateri și nereguli financiar- contabile care au condus la stabilirea de venituri suplimentare în sumă totală de 4.706 mii lei și prejudicii în sumă totală de 2.963 mii lei. Pe lângă acestea, s-au constatat abateri de la legalitate și regularitate care nu au determinat producerea de prejudicii, dar care au avut impact asupra realității și exactității situațiilor financiare, în valoare totală de 71.687 mii lei, abateri care au vizat legalitatea, realitatea și exactitatea evidențelor contabile și a bilanțurilor contabile, încălcarea prevederilor legale referitoare la administrarea și gestionarea patrimoniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale și neîndeplinirea obligațiilor financiare către bugetele publice. 

Abateri la Sala Transilvania, Baia Populară și Aeroport

Potrivit raportului, în urma controlului la UAT Județul Sibiu, s-au găsit abateri financiar-contabile de 32.241 mii lei. Dintre acestea, 616 mii lei au fost la Serviciul Public „Sala Transilvania”. Curtea de Conturi a fost în control și la Primăria Municipiului Sibiu unde, spre exemplu, la Serviciul Public Baia Populară, au fost constatate abateri financiare de 1.124 mii lei. Abateri financiar-contabile au fost găsite și la primăriile din Agnita, Copșa Mică, Miercurea Sibiului, Tălmaciu, Alma, Ațel, Biertan, Bârghiș, Brateiu, Dârlos, Gura Râului, Hoghilag, Laslea, Ludoș, Marpod, Orlat, Porumbacu de Jos, Slimnic, Târnavă, Valea Viilor și Vurpăr. 

În urma unui control efectuat la Aeroportul Internațional Sibiu RA au fost identificate venituri suplimentare în valoare de 478 mii lei și abateri financiar-contabile în valoare de 16 mii lei. Apa Târnavei Mari SA Mediaș a înregistrat abateri financiare în valoare de 2.088 mii lei, iar SC Lacurile Naturale SA Ocna Sibiului, abateri de 85 mii lei. 

În timpul misiunilor de audit, la verificările efectuate cu privire la exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare, au fost constatate nereguli financiar-contabile în valoare de 66.462 mii lei. Spre exemplu, în evidențele contabile ale UAT Județul Sibiu a fost menținută, în mod nejustificat, contribuția primăriei Sibiu la finanțarea Aeroportului Internațional în valoare de 28.400 mii lei. De asemenea, printre neregulile constatate se numără „neînregistrarea în contabilitate a unor bunuri care aparțin domeniului public al UATM Sibiu în valoare de 9.917 mii lei”. Aceeași problemă a fost întâlnită și la UAT Tălmaciu și UAT Agnita. 

Abaterile au fost realizate, conform Curții de Conturi, din cauză că au fost efectuate înregistrări contabile în mod eronat, nu a fost actualizată valoarea de inventar a unor bunuri proprietate publică sau dintr-o preocupare insuficientă din partea conducerii entităților publice pentru a se asigura de acuratețea datelor din situațiile financiare. 

„O preocupare insuficientă a autorităților publice locale s-a constatat și în activitatea de stabilire și încasare a veniturilor din proprietate, ca urmare a neînregistrării și neurmăririi încasării chiriilor pentru bunurile aparținând domeniului public date în administrarea regiilor autonome și societăților comerciale din subordine sau a neurmăririi veniturilor cuvenite bugetului local din derularea contractelor încheiate pentru administrarea pădurilor. De asemenea, s-a constatat că nu s-au stabilit și nu s-au urmărit impozitele pe clădiri, terenuri și mijloace de transport”, se mai arată în raport. 

Plăți nejustificate pentru lucrări neexecutate 

Același raport arată că, în județ, au fost efectuate cheltuieli cu încălcarea legislației în vigoare în sumă de 2.904 mii lei. Printre nereguli se numără: 

  • Efectuarea de cheltuieli pentru bunuri și servicii fără contraprestație sau fără respectarea clauzelor contractuale, în sumă de 1.517 mii lei, s-au constatat la UATM Sibiu (1.381 mii lei), UATO Copșa Mică (2 mii lei), UATO Miercurea Sibiu (9 mii lei), UATC Ațel (15 mii lei), UATC Brateiu (4 mii lei), UATC Laslea (72 mii lei), UATC Slimnic (9 mii lei), UATC Vurpăr (25 mii lei); 
  • Plăți nejustificate pentru lucrări și/sau servicii neexecutate în valoare de 23 mii lei la UATC Brateiu (4 mii lei), UATC Bârghiș (15 mii lei) și UATC Orlat (4 mii lei); 
  • Plăți nejustificate privind majorarea cotei de cheltuieli indirecte și profit în valoare de 591 mii lei s-au constatat la UATJ Sibiu (67 mii lei), UATM Sibiu (328 mii lei), UATO Tălmaciu (13 mii lei), UATC Brateiu (7 mii lei), UATC Dârlos (38 mii lei), UATC Hoghilag (13 mii lei), UATC Laslea (9 mii lei), UATC Marpod (83 mii lei) și UATC Orlat (33 mii lei); 
  • Efectuarea de cheltuieli de personal cu încălcarea legislației în vigoare, în sumă totală de 530 mii lei, s-a constatat la UATJ Sibiu (85 mii lei), UATM Sibiu (22 mii lei), UATO Copșa Mică (43 mii lei), UATC Ațel (10 mii lei), UATC Biertan (28 mii lei), UATC Brateiu (15 mii lei), UATC Hoghilag (68 mii lei), UATC Laslea (72 mii lei), UATC Ludoș (80 mii lei), UATC Marpod (35 mii lei), UATC Orlat (5 mii lei), UATC Valea Viilor (29 mii lei) și UATC Vurpăr (38 mii lei); 
  • Efectuarea unor cheltuieli cu manopera incluse eronat în situațiile de lucrări în valoare de 243 mii lei la UATJ Sibiu.

Nereguli găsite la Tursib 

Curtea de Conturi a verificat și dacă datele înregistrate în evidențele contabile reflectă realitatea. Spre exemplu, în urma controlului la Tursib a fost stabilit faptul că nu au fost înregistrate în contabilitate ajustările pentru deprecierea creanțelor în valoare de 26 mii lei. La SC Lacurile Naturale Ocna Sibiului SA au fost găsite nereguli privind încheierea unor asigurări pentru mijloace de transport în valoare de 2 mii lei. 

„Nu s-a stabilit corect impozitul/ taxa pe clădirile, aparținând persoanelor fizice și juridice, la SC Tursib SA Sibiu (22 mii lei)”, se mai arată în raportul menționat. O altă abatere de la Tursib o reprezintă „solicitarea și încasarea nejustificată a unei compensații pentru efectuarea obligațiilor de serviciu public de transport de călători prin curse regulate mai mari decât cea cuvenită conform prevederilor legale în valoare de 2.647 mii lei”. În urma verificărilor, au fost găsite și venituri suplimentare la Tursib, în valoare de 13 mii lei, rezultate în urma acordării eronate a unor gratuități de transport. 

„Analiza abaterilor de la dispozițiile legale constatate la nivelul unităților administrativ- teritoriale, indică faptul că este imperios necesar să se acorde în continuare atenția cuvenită pentru identificarea soluțiilor care să prevină fenomenul risipei și pentru consolidarea calității situațiilor financiare”, spun cei de la Curtea de Conturi. Ca urmare a acțiunilor desfășurate s-au constatat venituri suplimentare în sumă totală de 4.706 mii lei, prejudicii în sumă totală de 2.963 mii lei și nereguli financiar-contabile care nu au generat prejudicii în sumă totală de 71.687 mii lei.

Ultima oră

Comentariul meu