Dezastru pe primul drum construit de chinezi în România - Lucrările nu au ajuns nici măcar la jumătate după trei ani
Sursă foto: HotNews

Primul drum construit de chinezi în România se dovedește a fi un real dezastru. De mai bine de trei ani se lucrează la un drum de 5,5 km cu o bandă pe sens, iar lucrările nu au ajuns nici măcar la jumătate, deși ar fi trebuit să fie inaugurat luna aceasta. 

În 31 iulie 2020 Compania de Autostrăzi a semnat contractul de circa 186 milioane de lei cu asocierea SINOHYDRO CORPORATION LIMITED (CHINA) – SC GOOD PROOD S.R.L. pentru proiectarea și execuția a 5,53km de drum național care să servească drept variantă ocolitoare pentru Municipiul Zalău. Contractul avea un termen de 6 luni proiectare și 24 de luni execuție, relatează HotNews.

Conform informațiilor CNAIR centralizate de CESTRIN, lucrările au primit ordin de începere în septembrie 2020 și ar fi trebuit să se finalizeze acum, pe 23 martie 2023.

Stadiul șantierului, însă, e departe de borna finală: 45% în martie 2023.

video
play-sharp-fill

„Mitul constructorilor chinezi vitezomani, spulberat (și) în România”

„Mitul constructorilor chinezi vitezomani, spulberat (și) în România. Din păcate, Sinohydro nu a rupt gura târgului pe Centura Zalău, ba dimpotrivă”, apreciază Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu drumul construit de chinezi.

Drumul de 5,53 km de lângă Zalău, deși unul scurt și doar cu câte o bandă pe sens (două în zonele de urcare), e unul destul de dificil de construit, cu 5 viaducte, 5 poduri și două intersecții tip giratoriu la fiecare capăt.

„Cu o viteză de 20-25% pe an, o să circulăm pe această secțiune a centurii cândva prin 2025…”, scrie Pro Infrastructura.

Tronsonul nou de circa 5,5 km urmează să completeze actuala șosea de centură a Zalăului – o primă jumătate de circa 8 km care are o utilitate limitată în lipsa construirii segmentului dintre Aghireș și drumul național Zalău-Cluj (urcarea pe dealul Meseș).

 

Ultima oră