taxe și impozite mai mari cu aproape 14 procente la sibiu în 2024 - proiectul este în dezbatere publică
FOTO arhivă

Primăria Sibiu a pus în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul 2024. Acestea prevede o creștere de aproape 14% pentru recuperarea inflației, dar și aplicarea unor reduceri pentru clădirile reabilitate sau noi, care aparțin persoanelor fizice și care au destinația de locuință.

În anul 2024, persoanele fizice vor avea de plătit un impozit de 0,08% din valoarea impozabilă a clădirii rezidențiale, iar persoanele juridice un impozit de 1,3% din valoarea impozabilă a clădirii. Modificări apar însă la impozitele pe mijloacele de transport, pe terenurile de construcție și pe valoarea impozabilă pe metru pătrat. Tot în proiect, reprezentanții Primăriei Sibiu au transmis faptul că va exista o creștere de 13,8% pentru recuperarea inflației de anul trecut.

„În vederea recuperării decalajului generat de rata de inflație, art 491 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, prevede obligativitatea consiliilor locale de a indexa prin hotărâre, impozitele și taxele locale, care constau într-o anumită sumă de lei sau care sunt stabile pe baza unei anumite sume în lei, până la data de 30 aprilie, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministrului Finanțelor Publice și Ministrul Dezvoltării, Lucrările Publice și Administrației. Sumele indexate se aprobă prin hotărârea consiliului local și se aplică în anul fiscal următor” se arată în proiect.

Reduceri pentru clădirile noi sau reabilitate

Persoanele fizice care au executat pe cheltuială proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu, vor beneficia de anumite reduceri.

Astfel, pentru o perioadă de cinci ani, clădirile noi sau reabilitate cu destinația locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice, vor beneficia de o reducere de 25%. Și în cazul mijloacelor de transport hibride, vor exista facilități, fiind aplicată o reducere de 75%.

„Impozitele şi taxele locale pentru anul 2024 sunt prezentate în anexele nr. I-IX la prezentul raport cu menţiunea că impozitele şi taxe locale care constau într-o umită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, s-au majorat cu rata inflaţiei de 13,8 %, restul impozitelor şi taxelor locale stabilite în cote procentuale rămânând la nivelul stabilit pentru anul 2023” se mai arată în proiect.

Sibienii pot depune în scris, până la data de 10 aprilie 2023, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la Proiectul de hotărâre. Acesta poate fi găsit în întregime AICI.

 

Ultima oră

Comentariul meu