pensii speciale
Sursa Foto - Mediafax

Liderii coaliției de guvernare au decis, duminică seara, într-o ședință la Vila Lac, modificarea proiectului privind reforma pensiilor speciale, aflat în Parlament.

Astfel, la Senat vor fi depuse mai multe amendamente, printre care și unul referitor la interdicția de a cumula mai multe pensii speciale, spun surse politice, relatează Digi24.

Printre amendamentele pentru modificarea proiectului trimis de Guvern în Parlament la finalul anului trecut se numără și eliminarea posibilității ca membrii CSM să poată ieși la pensie după un singur mandat de membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Cei care încasează mai multe pensii speciale, vor trebui să opteze pentru unul dinte veniturile încasate. De asemenea, nu vor fi pensii mai mari decât salariul avut în perioada de activitate, iar partea de necontributivitate din pensiile speciale va fi supraimpozitată cu 15%. Totodată, pensiile magistraților vor fi indexate cu inflația și nu în funcție de creșterea salariilor din sistem.

De asemenea, pentru pensionarii din Ministerul Apărării şi Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul. Amendamentele urmează să fie depuse la proiectul de lege care se află în Senat. Senatul este prima cameră sesizată, după care proiectul merge la Camera Deputaților unde mai poate fi modificat.

Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat la Interviurile Digi24.ro că România și-a asumat „reforme dure” în Planul Național de Redresare și Reziliență, printre care și reforma pensiilor speciale. Acesta spune că pentru a îndeplini jalonul din PNRR, ar trebui redus la jumătate cuantumul pensiilor speciale, altfel, pentru fiecare reformă ratată, România pierde 700 de milioane de euro. „Ori ducem această cruce până la bun sfârșit, ori, abandonând-o, nu avem parte de banii care sunt în PNRR”, spune ministrul.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică