Raluca Turcan: Președintele Iohannis a convins-o pe președinta Comisiei Europene să suplimenteze ajutorul pentru fermierii români. ”Nu e plăcut să repari greșelile făcute de alții” (C.P)

Președinta PNL Sibiu, Raluca Turcan, a anunțat că va fi suplimentat ajutorul acordat de Uniunea Europeană fermierilor români, ca prejudiciu cauzat în condițiile în care piața a fost invadată cu cereale ieftine din Ucraina.

Ea spune că președintele Iohannis a reușit în dialogul cu președinta Comisiei Europene să convingă de faptul că fermierii români merită un ajutor mai mare.

”Președintele Klaus Iohannis a reușit să o convingă pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să suplimenteze ajutorul acordat de UE fermierilor români!

România trebuie să primească mai mulți bani pentru a compensa pierderile de pe piața de cereale.

Nu fermierii trebuie să suporte de unii singuri costurile crizei de pe piața cerealelor. Și nici bugetul României nu trebuie să fie dezechilibrat pentru că unii nu știu să negocieze la Bruxelles sau să facă raportările anuale în mod transparent și corect.

România a demonstrat că este un partener loial UE și a acordat tot sprijinul Ucrainei în încercarea de a preveni o criză alimentară la nivel global”, a transmis Raluca Turcan.

Liderul PNL Sibiu a subliniat că nu e ”plăcut să repari greșelile făcute de alții”, făcând referire la felul în care ministrul Agriculturii, Petre Daea a negociat ajutorul pentru agricultura românească.

”Toată lumea știe că România trebuia să primească un ajutor mai consistent. Nu este plăcut să mergi și să repari greșelile făcute de alții, dar este de datoria Președintelui să se asigure că fermierii români vor beneficia de aceleași drepturi precum cei din Bulgaria sau Polonia”, a mai spus Raluca Turcan.

România ar fi primit mai puțini bani decât Bulgaria

Comisia Europeană a anunţat luni că a alocat 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC) pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, bani din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC).

Banii sunt acordați pentru a compensa pierderile cauzate de creşterea importurilor de cereale şi oleaginoase venite din Ucraina şi pentru a limita impactul dezechilibrelor pieţei.

Banii ar urma să ajungă la producătorii agricoli supuşi şocului importurilor de
cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a propus inițial alocarea a 29,5 milioane de euro pentru Polonia, a 16,75 de milioane de euro pentru Bulgaria, iar pentru România, 10,05 milioane euro.

Totodată, Comisia Europeană va autoriza cele trei state să dubleze sumele.

Ultima oră