„Doamna cu pantofi albaștri” - Povestea adevărată care a schimbat abordarea instanțelor în interacțiunea cu copiii a ajuns în manualele de Drept - Totul a pornit de la Sibiu
Multe instanțe din țară au amenajat, în sediile lor, camere speciale pentru ascultarea minorilor, încăperi dotate cu mobilier specific vârstei lor, pline cu jucării și cărți de colorat. Foto: Tribunalul Neamț © Ora de Sibiu

Relatarea avocatei sibience Mădălina Scutelnicu, „Doamna cu pantofi albaștri”, a ajuns să fie menționată în manualele de Drept.

Reportajul, devenit viral în iulie 2016 (CITEȘTE AICI ), a descris maniera atipică și emoționantă în care judecătoarea Camelia Folea din cadrul Judecătoriei Blaj a interacționat cu un copil pe care urma să-l audieze.

DREPTATEA poartă pantofi albaștri – Poveste incredibilă dintr-o sală de judecată

 „Doamna cu pantofi albaștri” - Povestea adevărată care a schimbat abordarea instanțelor în interacțiunea cu copiii a ajuns în manualele de Drept - Totul a pornit de la Sibiu
Mădălina Scutelnicu, avocată Baroul Sibiu

Se estimează că textul „Doamna cu pantofi albaștri” a fost citit de peste 7 milioane de oameni, iar pentru contribuția majoră adusă imaginii justiției în percepția opiniei publice, Mădălina Scutelnicu a primit primul titlu de „Cavaler al Avocaturii din România” . La rândul ei, protagonista reportajului, Camelia Folea, a devenit primul judecător în funcție felicitat, în mod public, de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru modul original și emoționant în care și-a exercitat profesia.

În mediul juridic, relatarea avocatei din Sibiu a determinat schimbări majore atât în privința manierei în care judecătorii interacționau cu copiii, cât și a locului în care magistrații îi audiau pe aceștia.

Imediat după publicare, povestirea a devenit subiect de analiză pentru cercetătorii în justiție și specialiștii în Dreptul familiei, fiind integrată de formatorii Institutului Național al Magistraturii în cursurile lor, ca exemplu de bune practici.

Între timp, „Doamna cu pantofi albaștri” nu mai este doar un exemplu pentru profesioniștii în domeniu, ci și pentru studenții la Drept, care află despre judecătoarea Camelia Folea încă de pe băncile facultății.

Conceptul de „judecător cu pantofi albaștri”, sinonim cu ideea de justiție dreaptă și empatică, a fost menționat și descris în manualul de Dreptul familiei al conf. univ. dr. Cristina Nicolescu, din cadrul Facultății de Drept al Universității din București. În aceeași notă, aceasta a remarcat în cursul său și rezultatele benefice ale camerelor speciale pentru ascultarea minorilor în instanțe. „Doamna cu pantofi albaștri” - Povestea adevărată care a schimbat abordarea instanțelor în interacțiunea cu copiii a ajuns în manualele de Drept - Totul a pornit de la Sibiu

Contactată de Ora de Sibiu, fosta judecătoare Camelia Folea, care s-a pensionat în 2021, ne-a declarat în exclusivitate: „Dacă am reușit să las o urmă a trecerii mele prin magistratură, alta decât hotărârile judecătorești pronunțate, atunci efortul a meritat. Nu m-am așteptat la o asemenea apreciere, pentru mine era o atitudine obișnuită în cauzele cu minori. Recunosc că am un sentiment de împlinire știind că atitudinea mea, adusă la cunoștința publicului larg, a determinat o schimbare în bine pentru minorii care ajung într-o instanță”.

Întrebată dacă și-a închipuit că relatarea ei va produce schimbări de asemenea importanță în sistemul judiciar, avocata Mădălina Scutelnicu ne-a mărturisit că a fost convinsă că judecătoarea Camelia Folea va rămâne un simbol al ideii de justiție dreaptă și umană. „Era imposibil să fie trecută cu vederea atitudinea avută de doamna Camelia Folea, în vremuri în care copiii ajunși la instanță erau ascultați de judecători în grabă, uneori pe holuri, alteori întrebați, brusc și brutal, pe cine aleg dintre mama și tata. De aceea am și simțit să descriu despre această experiență trăită în sala de judecată. Am fost sigură că doamna judecător va aduce o schimbare benefică procedurii audierii minorilor în cauzele civile, iar faptul că tinerii studenți la Drept învață, astăzi, despre „Doamna cu pantofi albaștri”, este pentru mine o satisfacție profesională extraordinară”. (CITEȘTE AICI ).

Mădălina Scutelnicu este avocat în Baroul Sibiu, inițiator și promotor al Camerelor speciale pentru audierea copiilor în instanțele de judecată, la nivel național, și fondatoarea site-ului www.pantofiialbastri.ro .

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică