Vânzătorii de înghețată și porumb acuză Primăria Sibiu - Timp prea scurt pentru depunerea actelor și conflicte de interese

Antreprenorii locali se confruntă cu o problemă gravă apărută în urma noului sistem prin care se închiriază spațiile destinate vânzării de înghețată, porumb sau vată pe băț în zona centrală a Sibiului, actele necesare fiind imposibil de strâns în termenul stabilit de autorități.

Hotărârea de consiliu nr.66/2023 privind reglementarea comerțului pe strada Nicolae Bălcescu a stârnit nemulțumiri la nivelul comercianților din Sibiu care trăiesc din vânzarea ambulantă a diverselor produse. Lucian Vasile Costea și Flavius Drașovean sunt doi dintre antreprenorii care susțin că schimbarea adusă de primărie este un eșec, cei doi nereușind să depună actele necesare la timp.

Lucian, antreprenor din Sibiu care deține un stand de înghețată și unul de porumb fiert acuză Primăria că timpul alocat depunerii tuturor actelor este realizat astfel încât să fie imposibil de îndeplinit. Antreprenorul a încercat să strângă actele în intervalul de o săptămână, respectiv luni 06.03.2023 – vineri 13.03.2023, însă nu a reușit, iar acum se află pe culmile disperării pentru că a dispărut singura sursă de venit pe care o avea. Antreprenorul spune, că la fel ca el, sunt mai mulți antreprenori în această situație.

„Eu mă ocup cu comercializarea de porumb fiert de peste 10 ani în Sibiu, iar pe Nicolae Bălcescu de 4 ani. În tot aceasta perioadă pentru acest tip de comerț nu am fost obligați să avem o locație autorizată în fața imobilului unde ne-am desfășurat activitatea, funcționam cu autorizații de comerț ambulant. După aprobarea acestei hotărâri, vineri 3 Martie am fost informat de schimbările pe care le aduce aceasta hotărâre. Practic eu eram obligat ca în decurs de o săptămână să îmi găsesc un spațiu comercial, să îl închiriez, să îmi autorizez punctul de lucru apoi să obțin autorizațiile DSVSA și DSP și ulterior să depun aceste documente pentru a primi acordul de funcționare și fișa de valabilitate. Ținând cont că toate aceste documente se eliberează în cascadă și la fiecare instituție în parte au termene de 30 de zile eu trebuia sa le obțin pe toate în 7 zile. E total absurd. Acel calendar aprobat în hotărârea 66/2023 a fost gândit sa avantajeze persoanele care au relații în primărie, care au fost informate din timp de aceste modificări. Iar noi , cei mici sa rămânem pe dinafara”, spune antreprenorul sibian.

„Labirintul birocrației” nu se termină aici. Antreprenorul  mai deține un stand de înghețată pe Nicolae Bălcescu, nr. 12 , locație care nu a fost autorizată pentru că fișa de valabilitate pe care o avea era expirată la momentul depunerii cererii, iar completări ulterioare nu se permit. „Termenul pentru eliberarea fișei de valabilitate este de 30 de zile, iar eu trebuia sa îl am în 7 zile conform calendarului din hotărâre. Din nou, înțeleg ca acel calendar de autorizare a fost gândit să nu ai timp să îți pregătești documentele”, adaugă Lucian.

Vânzătorii de înghețată și porumb acuză Primăria Sibiu - Timp prea scurt pentru depunerea actelor și conflicte de interese

Flavius Drașovean, în aceeași situație critică

Antreprenorul Flaviu Drașovean are cinci copii pe care îi crește cu ajutorul veniturilor obținute prin comercializarea de porumb fiert, popcorn și vată de zahăr de peste 10 ani în Sibiu și de 3 ani pe strada Nicolae Bălcescu. Nici el nu a reușit să strângă actele la timp, prin urmare ambele afaceri sunt puse acum în pericol.

„În data 3 martie am primit email din partea primăriei cu modificările pe care le aduce hotărârea 66/2023 și eram obligat să obțin toate documentele în decurs de 7 zile pentru a putea depune cererea pentru ocuparea domeniului public. Lucru care era imposibil.

Am depus cererea incompletă în speranța că vom obține îngăduire din partea conducerii Sibiu, dar din păcate răspunsul este unul nefavorabil. Eu am o familie cu 5 copii și comerțul stradal este singura sursă de venit pentru familia mea lucru care nu a interesat pe nimeni și și-au văzut doar interesele personale. Această hotărâre a fost dată cu dedicație pentru apropiații conducerii primăriei Sibiu care s-au putut pregăti din timp cu documentele necesare”, transmite un alt antreprenor, Flavius Drașovean.

Vânzătorii de înghețată și porumb acuză Primăria Sibiu - Timp prea scurt pentru depunerea actelor și conflicte de interese
Sursa foto: Tuffli

Proteste și greva foamei

Antreprenorii vor merge ședința Consiliului Local de joi, unde își vor susține cauza și vor încerca să ceară ajutorul. Dacă nu vor primi o soluție aceștia amenință cu greva foamei și proteste. „Joi vom merge în ședința de consiliu sa cerem ajutorul domnilor consilieri . Iar dacă nu se va găsi nici asa o soluție vom organiza proteste și vom intra in greva foamei pana la soluționarea problemelor noastre” .

Acuzații grave aduse primăriei

Antreprenorul Petru Răcean a fost surprins să afle că începând de anul aceste nu mai poate comercializa înghețată la mașini „soft”, la fel cum a făcut timp de 12 ani. Din acest motiv și-a cumpărat două vitrine de înghețată, însă chiar și așa răspunsul din partea primăriei a fost unul negativ. Petru acuză primăria că a favorizat familia Bokor.

„Am primit răspuns negativ din partea comisiei de la Domeniul Public Sibiu pentru că în opinia lor tonetele de înghețată nu sunt același lucru cu vitrinele de înghețată. Țin să precizez că la nr 39 a primit aprobarea domnul Bokor cu toate ca el nu apare în documentele societății, el este beneficiarul real al acelei locații. Lucru pe care îl pot dovedi prin poze efectuate în locația respectiva.

Spațiul comercial unde își desfășoară activitatea este deținută de interpușii domnului Bokor, care nu are o schimbare de destinație comercială, iar primăria a trecut cu vederea acest lucru. Conform acestei hotărâri de consiliu se autorizează doar o singură locație de înghețată în fața unui imobil. Procedura de departajare este primul venit primul servit, iar pentru că eu am depus cererea înaintea familiei Bokor au făcut tot posibilul să îmi respingă cererea fără un motiv întemeiat”, spune Petru.

Vânzătorii de înghețată și porumb acuză Primăria Sibiu - Timp prea scurt pentru depunerea actelor și conflicte de interese

Ciprian Faraon – Suspiciunea unui conflict de interese

Printr-o postare publică pe facebook, Ciprian Faraon își expune părerea referitoare la suspiciunea unui conflict de interese. Citește și: Ciprian Faraon semnalează nereguli și lipsa transparenței în selecția comercianților de pe Corso

„De câțiva ani, înțeleg, planează suspiciunea conflictului de interese asupra unor persoane din conducerea primăriei, interese care satisfac afacerile familiilor acestora sau ale unor apropiați ai acestora, cu privire la acordarea autorizațiilor pentru desfășurarea activităților de comerț stradal.

În regulament se vorbește despre o selecție pe criterii calitative în detrimentul celor cantitative, despre o selecție unitară bazată pe criterii obiective, corecte, echitabile și fără echivoc, însă tocmai sistemul folosit de funcționarii primăriei este cel care contrazice cele menționate în regulament. Principiul este primul venit, primul servit, cu alte cuvinte cel care reușește să apese ”Enter” cel mai rapid este și cel care reușește contractarea. Conform antreprenorilor, la fiecare utilizare a sistemului informatic, indiferent ce regulament deservește, generează suspiciuni de fraudă, sistemele electronice cad subit, iar după reluarea funcționării sistemului locurile apar ocupate”, scrie Ciprian Faraon.

Ciprian Faraon – „Sistemul nu este transparent”

Ciprian Faron consideră că sistemul nu este transparent și nu oferă dreptul la libera concurența și egalitatea de șanse, dar totuși speră ca primăria să găsească o soluție într-un timp cât mai scurt.
„Sper din tot sufletul ca cei din administrația publică să nu invoce nevoia de digitalizare a anumitor procese, ascunzându-se în spatele acestui deziderat, pentru că nu soluția este greșită ci faptul că deși sunt sesizați de nefuncționalitatea sistemului, așa cum a fost gândit, cei din primărie continuă să-l folosească fără a interveni. Dincolo de lipsa de transparență și încurajarea unor politici concurențiale neloiale, cred că sunt afectate dreptul la libera concurența și egalitatea de șanse.
Nu dețin elemente incriminatorii asupra unor funcționari ai primăriei, nu știu dacă vorbim de lipsa de profesionalism sau conflictul de interese, însă pare destul de sigur ca problema există și nimeni nu ia nicio măsură. Sub nicio formă nu aș permite astfel de abordări în Primăria Sibiului, dacă aș conduce această instituție. De multe ori, din nefericire, poziția unor funcționari, de prea multă vreme agățați de o funcție, conduce la abuzuri sau la lipsă de viziune, cetățeanul de rând fiind primul afectat”, adaugă Ciprian Faraon.

 

 

Ultima oră