Încercând să descopere cum tehnologia alimentară imprimată 3D poate îmbunătăți experiența culinară, cercetătorii din SUA au realizat un proiect demonstrativ. Aceștia au analizat structura fiecărui ingredient și au experimentat diverse combințtii de straturi pentru a crea un desert perfect.
Oamenii de știință au creat un desert cu șapte ingrediente folosind imprimante 3D, cu scopul de a înțelege mai multe despre cum să faci un fel de mâncare cu mai multe alimente folosind tehnologia, potrivit Aleph News.
Desertul asemănător prăjiturii cu brânză a fost făcut folosind biscuiți Graham, unt de arahide, Nutella, piure de banane, dulceață de căpșuni, burniță de cireșe și glazură de căpșuni.
Echipa a spus că munca lor, publicată în revista npj Science of Food, pune bazele pentru cum ar putea arăta viitorul cu imprimarea 3D a alimentelor, inclusiv îmbunătățirea siguranței alimentelor și permițând utilizatorilor să controleze nutrienții din mesele lor. Profesorul Christen Cooper, care predă nutriție și dietetică la Universitatea Pace din SUA, a declarat: „Avem o problemă enormă cu valoarea scăzută de nutrienți a alimentelor procesate.
„Imprimarea 3D a alimentelor va avea în continuare alimente procesate, dar poate că, pentru unii oameni, un control mai bun și o adaptare mai bună a nutriției – nutriție personalizată, imitând formele alimentelor reale cu alimentele cu textură în piure de care au nevoie acești pacienți – doar milioane în SUA –.”
Ca parte a proiectului lor demonstrativ, cercetătorii au analizat aspectul structural al fiecărui ingredient. Cernelurile alimentare comestibile au fost încărcate în diferite cartușe și plasate într-o imprimantă alimentară personalizată, care are capacitatea de a găzdui până la șapte ingrediente.
După mai multe încercări, cercetătorii și-au dat seama de ordinea fiecărui strat și formă a desertului. Biscuitul Graham a servit drept „ingredient de bază” pentru fiecare strat, cu unt de arahide și Nutella folosite ca straturi de susținere care formau „bazine” pentru a ține ingredientele mai moi, cum ar fi banana și dulceața, au spus cercetătorii.
Forma conică s-a dovedit a fi cea mai potrivită pentru a preveni dezintegrarea desertului. Oamenii de știință au spus că munca lor arată că imprimantele pot fi personalizate cu ușurință în funcție de alimente.
Autorul principal Jonathan Blutinger, cercetător postdoctoral al laboratorului de mașini creative de la Universitatea Columbia din SUA, a declarat: „Deoarece imprimarea 3D a alimentelor este încă o tehnologie în curs de dezvoltare, are nevoie de un ecosistem de industrii de sprijin, cum ar fi producătorii de cartușe alimentare, fișierele de rețete descărcabile și un mediu în care să creați și să împărtășiți aceste rețete.
„Personalizarea sa o face deosebit de practică pentru piața cărnii pe bază de plante, unde textura și aroma trebuie să fie formulate cu atenție pentru a imita carnea adevărată.”