Profesorii și preoții din Sibiu agreează introducerea religiei la Bacalaureat - „Trebuie gândită și complexitatea subiectelor”
Sursa foto: Edupedu.ro

Biserica Ortodoxă Română a cerut zilele trecute ca religia să devină materie opțională la Bacalaureat. Preoții și profesorii de Religie din Sibiu consideră propunerea ca fiind un favorabilă, astfel elevii având mai multe opțiuni în vederea susținerii examenului la materiile opționale.

Profesoara de religia a Colegiului Tehnic Energetic este de părere că treizeci la sută din elevii pentru care predă ar putea fi interesați să susțină examenul de Bacalaureat la această materie. Cu toate acestea, ei ar trebui să fie mai implicați și mai conștiincioși pentru a promova examenul cu „brio”.

„În fiecare an sunt elevi foarte bine pregătiți, chiar își prețuiesc și își iubesc această disciplină, lucruri extreme de valoroase. Trebuie gândită și complexitatea subiectelor. În primă fază se raportează ca la o materie mai ușoară, dar le-am explicat că nu este așa ușor. Ar putea fi interesați cei care au înclinație spre Limba și Literatura Română și cei care sunt apropiați de biserică, iar aceștia cu siguranță ar fi bucuroși să dea examenul de Bacalaureat la disciplina religie. Este o idee binevenită, cu condiția ca subiectele să fie de o anumită complexitate, și elevii să se pregătească conștiincios”, spune Adela Drăgoi, profesor de religie la Colegiul Tehnic Energetic.

Consecvență și un nivel ridicat al cunoștințelor, sunt cele două criterii pe care profesorul de religie spune că elevii ar trebui să le îndeplinească pentru a opta pentru religie, la examenul de Bacalaureat. „Elevii trebuie sa fie foarte consecvenți și serioși în pregătirea lor pentru promovarea probei respective. De asemenea, trebuie să trateze cu seriozitatea temele. Deocamdată, nu se pregătesc așa cum ar trebui, iar examenul ar presupune un plus de cunoștințe. Trebuie să aibă un univers cultural, astfel încât să poată așeza în scris la Bacalaureat pentru că sunt teme variate si nu sunt ușoare. Ar trebui sa se pregătească temeinic”, adaugă profesorul de religie.

Preotul Adrian Drăgușin – „ O idee bună”

Preotul Adrian Drăgușin susține introducerea religiei ca materie opțională la examenul de Bacalaureat. „Sincer, mi se pare o idee bună deoarece se va elibera o programa necesară pentru elevii care vor alege aceasta opțiune, mai ales că materia se află în școli de foarte mult timp. De ce nu ar fi putea fi o opțiune pentru Bacalaureat?”, spune preotul Adrian Drăgușin.

Gabriela Frățilă – „Examenul ar presupune un plus de cunoștințe”

Inspectorul Școlar, Gabriela Frățilă, și-a expus punctul de vedere referitor la această cerere. „Dificultăţile privind locul și rostul orei de religie în școli vin dintr-o serie de şabloane şi prejudecăţi. Și m-aș referi la mentalitatea unor părinți și colegi de cancelarii cum că e o disciplină la care nu se susțin examene naționale și, ca atare, nerelevantă pentru prioritățile copilului/tânărului”, spune Inspectorul Școlar.

Inspectorul școlar susține includerea religie ca variantă pentru elevi, fiind o potențială schimbare logică și justificată. „După părerea mea, includerea religiei în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul Examenului Național de Bacalaureat, așa cum a fost în România pre-comunistă, așa cum și este în multe dintre țările din UE, este logică și justificată de realitate. Elevii care frecventează orele de religie să aibă astfel posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar”, transmite Gabriela Frățilă, inspector școlar de Religie de la Arhiepiscopia Sibiului.

 

 

Ultima oră