palatul de justiție din sibiu va fi păzit non-stop. clădirea abandonată de pe victoriei, ferită de vandali

Palatul de Justiție, una dintre cele mai impresionante clădiri din Sibiu, este abandonată de ani de zile. Imobilul a fost distrus nu numai de timpul ce a trecut, dar și de nepăsarea și lipsa de implicare a autorităților care n-au reușit să îl reabiliteze. Până când clădirea va fi modernizată și până când se vor găsi fondurile necesare pentru a o readuce la viață, vor mai trece probabil niște ani. Tribunalul Sibiu caută în prezent o firmă care să asigure „servicii de pază, protecție și supraveghere” a sediului de pe bulevardul Victoriei, astfel încât Palatul de Justiție să nu fie prada vandalilor și să nu sufere degradări voite suplimentare. 

palatul de justiție din sibiu va fi păzit non-stop. clădirea abandonată de pe victoriei, ferită de vandali

Tribunalul Sibiu caută, prin licitație, o firmă care să păzească, 24 de ore din 24, Palatul de Justiție de pe bulevardul Victoriei. Clădirea este în prezent abandonată și în stare avansată de degradare, astfel că accesul persoanelor neautorizate se poate face extrem de facil, iar vandalii pot produce distrugeri. Din acest considerent, Tribunalul a decis ca imobilul să fie supravegheat non-stop. 

Palatul de Justiție, păzit cu sfințenie 

Clădirea Palatului de Justiție de pe bulevardul Victoriei din municipiul Sibiu este abandonată de ani de zile. Au exista multe tentative de a o readuce la lumină, au fost începute lucrări de reabilitare de mai multe ori și tot de atâtea au fost și oprite. Până acum, s-a reușit să fie date jos geamurile și tencuiala. Banii pentru reabilitarea acestei clădiri emblematice ar fi trebuit să vină de la Ministerul Justiției, însă niciodată nu s-au găsit fonduri suficiente. Au existat, în schimb, bani pentru a plăti chirii exorbitante în diverse spații în care au funcționat Tribunalul și Judecătoria până acum. În jur de 129.000 de lei vor fi plătiți anul acesta pentru ca Palatul de Justiție să fie păzit cu sfințenie până când lucrările vor fi reluate, astfel încât să nu aibă loc degradări voite. „Valoarea estimată a achiziției pentru perioada 01.04.2023 – 31.12.2023 este de 129.558,00 lei, fără TVA, corespunzătoare unui număr de 6600 ore”, se arată în documentație. În caietul de sarcini se arată că „imobilul face obiectul face obiectul unor investiții în curs de execuție, iar lucrările sunt întrerupte pe o perioadă nedeterminată, până la desemnarea unui nou executant, și astfel se impune asigurarea pazei acestui obiectiv”. 

Tribunalul arată în caietul de sarcini că imobilul va fi păzit de către un agent de pază timp de 24 de ore din 24. Firma specializată de pază, protecție și supraveghere care va câștiga contractul va trebui să aibă licență eliberată de IGPR și să aibă posibilitatea comunicării operative telefonice, astfel încât, în caz de necesitate, agenții de pază de la post să poată solicita ajutorul echipelor de intervenție rapidă. 

CITEȘTE ȘI: Palatul de Justiție, o „bijuterie” lăsată în paragină în centrul Sibiului – Niciun guvern nu a fost în stare să o reabiliteze în 20 de ani

Agentul de pază va trebui să păzească clădirea, astfel încât să nu intre nicio persoană neautorizată. Acesta va trebui să aibă grijă să nu fie furate bunurile din interior, să nu aibă loc distrugeri, incendii sau alte acțiuni intenționate care să producă pagube materiale. Agentul de pază va trebui să asigure ordinea și liniștea publică atât în interiorul, cât și în exteriorul obiectivului. Firma de pază va trebui să asigure și servicii de intervenție rapidă, să presteze servicii cu personal calificat și să sesizeze poliția referitor la orice faptă care prejudiciază patrimoniul tribunalului. 

„La primirea unui semnal de alarmă, de la obiectiv prin agentul de serviciu trebuie alertat și dirijat cel mai apropiat echipaj de intervenție rapidă către obiectivul vizat. Timpul de intervenție rapidă va fi maxim 20 minute. În vederea respectării timpului maxim de intervenție și a bunei desfășurări, societatea de pază trebuie să dețină dispecerat zonal și serviciu de intervenție rapidă avizate de către Inspectoratul de Poliție Județean (se vor depune acte doveditoare în acest sens). Pasul următor constă în anunțarea telefonică a persoanelor desemnate de către beneficiar ca persoane de contact în caz de alarmă și în funcție de situația din obiectiv semnalată, vor executa măsurile dispuse”, se mai arată în caietul de sarcini.

Agenții de pază vor trebui să aibă minim 18 ani, să fie apți medical și să fie atestați profesional. De asemenea, ei vor avea asupra lor un baston de cauciuc sau tomfe, pulverizator de substanțe iritant – lacrimogene, fluier, lanternă și telefon mobil. Printre obligațiile agentului se numără și: să oprească și să legitimeze persoanele despre care există indicii că au săvârșit fapte ilicite în imobil, în caz de incendii să ia imediat măsuri de stingere și salvare a persoanelor, bunurilor și valorilor și să sesizeze pompierii, poliția și conducerea unității, să poarte uniforma pe toată durata turei, să nu se prezinte la serviciu băut, obosit sau sub influența drogurilor. 

Ce șanse mai are Palatul de Justiție

De când se vorbește despre reabilitarea Palatului de Justiție, s-au perindat pe la guvernare peste cincisprezece miniștri de la toate partidele politice și fiecare a promis terminarea lucrărilor, catalogând proiectul ca fiind un „obiectiv prioritar”. Tudorel Toader (PSD), în calitate de ministru al justiției, spunea în 2018 că lucrările vor fi finalizate în a doua parte a anului 2019. De atunci, nimic nu s-a mai întâmplat. Ultimii care au adus în discuție reabilitarea Palatului Justiției au fost cei de la USR – în urma unui amendament depus de către Dan Barna la legea Bugetului, pentru anul 2020 au fost prevăzuți 27 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor. În 2021, tot Barna spunea că „avem sediul de fezabilitate actualizat” și că ar trebui ca „în lunile următoare să fie demarată licitația pentru lucrări”. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică