FOTO Elevii din Sibiu au aflat de Ziua Mondială a Apei cum se alimentează orașul - Cei mici au primit baloane și steaguri

Aproximativ 400 de elevi din grădinițele, școlile și liceele sibiene au sărbătorit împreună cu noi Ziua Mondială a Apei.

Încă de la primele ore ale dimineții prichindeii de la Școala Gimnazială I L Caragiale au parcursul traseul turistic ghidat Drumul Apei. Au aflat care a fost importanța apei în dezvoltarea orașului nostru precum și detalii despre felul în care vechii locuitori se alimentau cu apă de băut.

Tot în prima parte a zilei aproximativ o sută de elevi ai Colegiului Economic au vizitat Uzina de apă Dumbrava. Specialiștii companiei Apă Canal Sibiu SA, angajați ai Uzinei de Apă Dumbrava le-au explicat tinerilor care este drumul apei de la sursă până la robinet și procesele tehnologice care duc la tratarea corectă a acesteia. Pas cu pas au fost descoperite camera de amestec, bazinele de coagulare, filtrele cu paturi de nisip, instalațiile de dezinfectare cu clor, laboratorul și rezervoarele de înmagazinare de unde apa este introdusă în rețeaua de distribuție zonală. Pe drumul apei, cei prezenți au mai aflat că stația Dumbrava este alimentată din barajele de la Gura Râului și Sadu și asigură alimentarea cu apă potabilă a municipiului Sibiu, a orașului Ocna Sibiului precum și a comunelor cu satele aparținătoare Cristian, Șura Mare, Șura Mică, Șelimbăr, Loamneș și Păuca, tratând în fiecare secundă peste 700 de litri de apă.

Alții două sute de copilași înscriși ai Grădiniței cu program prelungit 22 au învățat care este circuitul apei în natură și au descoperit cum poate fi depistată și remediată o avarie a unei conducte. Tot ei au pictat un tablou uriaș dedicat Zilei Mondiale a Apei.

Mai mult, toți cei mici, prezenți astăzi, alături de părinți în casieriile noastre au primit steaguri și baloane inscripționate cu logo-urile Apă Canal Sibiu.

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. Mesajul acestui an este „Fă schimbarea pe care tu ți-ai dori să o vezi în lume! Fiecare picătură/gest contează!” și vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și a salubrității, precum și atitudinea, soluțiile pe care trebuie să le găsim și să le adoptăm pentru a preveni, după caz, atenua efectele pe care aceasta le generează în special asupra popoarelor mai puțin dezvoltate, fie prin insuficiență și lipsa accesului la servicii publice, fie printr-o calitate precară a apei, aflată inclusiv sub presiunea factorilor de poluare.

Ultima oră