Fluturele ucigaș, inamicul fermelor din România - „Tuta Absoluta” devorează plantele

Tuta Absoluta este cel mai mare dăunător al plantelor și este imun la toate insecticidele existente pe piaţă. Molia este foarte agresivă şi este prezentă în toate bazinele legumicole din România.

Tomatele sunt cele mai vulnerabile. Fluturii consumă partea verde a vrejului, iar larvele pătrund chiar și în roşie, potrivit Adevărul.

„Aici avem o larvă de tută, care este cel mai periculos dăunător pentru tomate. A intrat în frunză, unde s-a dezvoltat, iar aici se vbede cum consumă toată planta și rămâne o pojghiță foarte subțire. Se vede cum se plimbă prin frunză”, ne spune Mircea Tatu, legumicultor din Buzău, îm timp ce ne arată o frunză atacată de acest dăunător.

Legumicultorul din Buzău deține culturi de tomate în spații protejate, iar pentru deparazitarea plantelor folosește tot insecte. Este vorba despre mici păianjeni care sunt trimişi în plantaţie și se hrănesc cu larvele de tută.

Potrivit cercetătorului Costel Vânătoru, de la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Tuta Absoluta este cel mai nou dăunător apărut în ţara noastră, semnalat în 2012 pe un lot de legume importate din Spania.

„Este o molie de dimensiuni mici cu o zbor haotic care depune cinci-şase generaţii a câte 80-120 de ouă pe vară din care eclozează omizi de dimensiuni mici care intră în frunză şi consumă întreaga parte verde a acesteia”, a declarat Costel Vânătoru, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Potrivit cercetătorului buzoian, acest dăunător a fost semnalat în 1962 în America de Sud, în 2006 în Spania, iar în 2012 în România. Este foarte agresiv şi în acest moment este prezent în toate bazinele legumicole din ţara noastră.

Costel Vânătoru afirmă că lupta cu acest dăunător va fi îndelungată, pentru că „el îşi creează precum păianjenul propriile rute de transport, fire minuscule şi dese, şi distruge întreaga parte verde a frunzei”.

Împreună cu o echipă de cercetare, Costel Vânătoru amenajează anual loturi experimentale în care se încearcă stoparea acestei molii cu ajutorul altor dăunători din flora spontană, aşa-numiţii prădători, care se hrănesc cu ouăle acestuia.

 

Ultima oră