O APOSTROFĂ - Cioran, agent electoral?!
Fotografie de la una dintre edițiile Colocviului dedicat lui Emil Cioran la Rășinari

Filosoful din Rășinarii Sibiului – cu viză de flotant în Franța și locuind în Olimpul valorilor europene – a devenit (im)pur și simplu “agent electoral” pentru europarlamentarul Nicu Ștefănuță (intrat în clubul politic european pe listele USR -Plus).

Sfătuit, probabil, de robotul-consilier Ion, sau asistat de “papagalul stocastic” Chat GPT (o “bonă” enciclopedică născută de numai cîteva luni, cu aere de maturitate și care educă lenea în gîndire), N. Ștefănuță a  anunțat că va organiza la Sibiu un festival numit “Zilele Emil Cioran”, cu ocazia deschiderii noului său birou din municipiul fostului primarar Klaus Johannis.

A rugat comunitatea sibiană să strîngă tot felul de obiecte, cărți(?), exegeze și manuscrise ale filosofului și să le doneze pînă la sfîrșitul lunii martie.

Iată ce declara europarlamentarul într-o conferință de presă:

“Sunt rășinărean de loc și sunt rușinat că nu există în județul Sibiu un spațiu dedicat lui Cioran, care este cel mai cunoscut cetățean al Sibiului, în lume.” Va organiza, cu acest prilej, și o sesiune de comunicări științifice.

Sînt multe de spus despre o atare inițiativă care ține mai degrabă de merceologie culturală, de diletantism sau de cultură de estradă, ca să nu spun de lăutărism.

Cioran rămîne nu un agent electoral, ci, ca să-i fac pe plac rășinăreanului Nicu Ștefănuță, un fel de agent al culturii românești și europene din veacul XX, cu o excelentă receptare și în deceniile acestui secol.

M-aș fi așteptat ca pragmatismul electoral al consăteanului lui Cioran să militeze pentru amenajarea unei “Case memoriale Cioran” chiar la Rășinari, acolo unde are suportul moral și cultural al primarului Bucur.

Și nu doar atît…

PS.

Cu o întârziere de trei decenii și ceva, îl anunț pe stimabilul Nicu Ștefănuță că un atare festival – Simpozion, i-am zis eu – a fost început de mine chiar la Sibiu, în aprilie 1991, cînd Cioran împlinea 80 de ani.

Colocviul a ajuns azi la ediția a 29-a, socotind și pe cea de anul acesta de la Rășinari (5-7 mai).

Dacă are ceva timp de pierdut, îi recomand, între alte exegeze remarcabile,  monografia mea: “Cioran. Conform cu originalul” (2016), sau, poate îi e mai accesibilă varianta în engleză, tipărită la Vernon Press (2019) și la Generis (2022).”

Ultima oră

Comentariul meu