Publicat înUltima oră, Internațional

Cel mai puternic sunet din istorie – A atins pragul de 310 decibeli

cel mai puternic sunet din istorie - a atins pragul de 310 decibeli
Sursa foto: USseIT.ro

Cel mai puternic sunet din istorie a atins 310 decibeli. Acesta reușit să perforeze timpanele unor oameni aflați la 64 de kilometri distanță.

cel mai puternic sunet din istorie - a atins pragul de 310 decibeli

Sunetul a fost cauzat de erupția vulcanului de pe insula Krakatoa, în urmă cu 130 de ani. Pe 27 august 1883, a început o erupție vulcanică ce a rămas în istorie. Erupția e considerată unul dintre cele mai violente evenimente geologice din istorie. Erupția nu doar că a produs un sunet infernal, dar a dus și la prăbușirea în ocean a jumătate din insulă. Potrivit estimărilor experților, sunetul a atins pragul de 310 decibeli, potrivit UseIT.ro.

Cel mai puternic sunet din istorie

Erupția a creat o undă de sunet puternică, dar și un tsunami cu o înălțime de peste 46 de metri. Acesta a ajuns chiar și până în Africa de Sud, unde a deteriorat unele nave.

În scurt timp, mai ales pentru acea perioadă, vești despre cel mai puternic sunet din istorie au ajuns la populații care se aflau și la aproape 5.000 de kilometri distanță. Sunetul a fost atât de intens încât a fost auzit și de fermieri din Alice Springs, Australia. Potrivit documentelor istorice, aceștia au descris zgomotul drept împușcături repetate.

La 310 decibeli, erupția a trecut peste pragul de durere cauzat de sunet. Acesta începe la 140 de decibeli, așa că evenimentul a trecut pragul de durere de mai bine de 2 ori. E posibil ca sunetul să fi fost atât de puternic încât persoanele care se aflau în apropiere să fi murit.

Un prag de 150 – 160 de decibeli e de ajuns pentru perforarea timpanelor. Experții estimează că, dincolo de faptul că a generat cel mai puternic sunet din istorie, erupția a fost și de 10.000 de ori mai puternică decât explozia nucleară de la Hiroshima, din 1945. Ca urmare, erupția a fost devastatoare la nivel local.

Sunetul a perforat timpanele oamenilor aflați la 64 de kilometri distanță

Zgomotul generat de erupție a fost atât de puternic încât a perforat timpanele unor marinari care se aflau la 64 de kilometri distanță de insulă, potrivit IFL Science.

Aceeași undă de șoc s-a propagat și pe restul planetei. A pierdut din intensitate cu cât a acoperit o distanță mai mare. Potrivit unor surse din acea perioadă, se pare că sunetul a fost auzit drept un foc de tun chiar și la 4.800 de kilometri distanță de Krakatoa.

„Atât de violente sunt exploziile, încât timpanele a peste jumătate din echipajul meu au fost sparte,” a scris comandantul navei britanice Norham Castle. Aceasta se afla la 64 de kilometri distanță de insulă și cel mai puternic sunet din istorie a ajuns până acolo. „Ultimele mele gânduri s-au îndreptat spre draga mea soție. Sunt convins că a venit Judecata de Apoi.”

Undele ar fi înconjurat planeta de 3 ori, în fiecare direcție. Uneori, când se intersectau, creau creșteri de presiune locale. În acea perioadă, fenomenul a devenit cunoscut drept „marele val de aer”.

Potrivit experților, a continuat să traverseze planeta pentru o perioadă, deși a scăzut până sub pragul la care pot auzi oamenii.

După erupția Krakatoa, experții estimează că următorul mare sunet puternic a fost generat de erupția din Tonga, din 2022. Sunetul a fost auzit și în Alaska, la 6.200 de kilometri distanță. Unul dintre valurile de presiune generate a atins viteze de peste 1.100 de kilometri pe oră. În plus, a avut o altitudine de 450 de kilometri, mai mare decât cea a Stației Spațiale Internaționale.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică

Conectare

V-am trimis recent un link de autentificare. Vă rugăm să vă verificați căsuța poștală!

Conectați-vă cu parola de mai jos sau conectați-vă folosind e-mailul dvs.

Primiți un cod trimis pe e-mail pentru a vă înregistra sau conectați-vă folosind o parolă.

Introduceți codul pe care l-ați primit prin e-mail pentru a vă conecta sau conectați-vă folosind o parolă.

Termeni și condiții