fără grătare între sensuri pe autostradă la boița, în zona în care un om a căzut în gol - ministrul transporturilor spune că nu sunt necesare

Un bărbat în vârstă de 48 de ani și-a pierdut viața, la finalul lunii ianuarie, pe singurul tronson de autostradă deschis anul trecut în România, cel dintre Sibiu și Boița. Omul coborâse din microbuzul pe care îl conducea, după ce a fost implicat într-o coliziune, pentru a se asigura că nu sunt persoane rănite și pentru a da o mână de ajutor victimelor dintr-un alt carambol. Dar, în doar câteva secunde, s-a văzut nevoit să își salveze propria viață, pentru că un autoturism al cărui șofer pierduse controlul volanului se îndrepta spre el. A crezut că dacă va sări între parapeții care despart sensurile de mers nu va fi rănit, însă nu și-a dat seama că avea să cadă într-un hău. Bărbatul s-a prăbușit de pe viaduct, de la o înălțime de aproximativ douăzeci de metri, și a murit pe loc. În urma celor întâmplate, s-a discutat despre montarea unor grătare metalice între sensuri, lucru susținut și de specialiști din domeniul infrastructurii. Ministerul Transporturilor nu va lua însă nicio măsură pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete, susținând într-un răspuns formulat pentru un senator din Sibiu că aceste grătare „nu sunt reglementate tehnic de niciun normativ sau standard în vigoare”. 

Nu se montează grătare între sensuri pe autostrada Sibiu – Boița 

Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, a afirmat, într-un răspuns oferit senatorului AUR de Sibiu, Adrian Gheorghe Catană, că nu se vor monta grătare metalice între structurile gemene de pe primul tronson al autostrăzii Sibiu – Pitești, în ciuda accidentului înfiorător de la începutul anului. Potrivit acestuia, în caietul de sarcini pus la dispoziția ofertanților la momentul licitației tronsonului Sibiu – Boița, nu s-a prevăzut montarea unor astfel de grătare între sensuri, motivând că nu există o obligație în acest sens. „Nu există o prevedere a unor STAS-uri sau normative care să reglementeze cerințele privind montarea unor sisteme de siguranță ca cele aflate în discuție. (…) Aceste grătare metalice între structurile gemene la autostradă nu sunt reglementate tehnic de niciun normativ”, se arată în răspunsul formulat pentru senatorul Catană. 

În interpelarea sa, senatorul a întrebat și ce măsuri de siguranță ar mai trebui implementate pe tronsonul Sibiu – Boița. Ministrul Transporturilor a dat de înțeles că autostrăzile sunt destinate circulației exclusiv a autovehiculelor, și nu a pietonilor. De asemenea, acesta a precizat că, dacă normativele în vigoare vor fi modificate și vor fi introduse prevederi care să reglementeze cerințele privind realizarea unor sisteme de siguranță la structurile gemene la autostrada, atunci vor fi implementate și respectivele grătare. 

CITEȘTE ȘI: Filmul accidentului mortal de pe autostradă la Tălmaciu. S-a ferit de o mașină și a sărit în gol între parapeți – Bărbatul era din Vâlcea

Vă reamintim că Asociația Pro Infrastructură a cerut autorităților să ia măsuri și să monteze un grilaj între sensurile de mers, arătând că pe o altă autostradă din România este implementată deja o asemenea măsură. (DETALII AICI) 

Reprezentanții DRDP Brașov au declarat atunci, pentru Ora de Sibiu, că astfel de grilaje de protecție se montează doar în zonele în care există alte căi de circulație dedesubtul viaductelor sau podurilor. De altfel, în cazuri excepționale, aceste plase de siguranță pot fi montate și acolo unde există zone de locuit apropiate. 

Sfârșitul tragic al șoferului care a sărit în gol

Două accidente, unul după celălalt, au avut loc în ianuarie pe viaductul Tălmaciu de pe autostrada Sibiu – Boița. Mai întâi, trei mașini au intrat în coliziune, pe fondul vitezei neadaptate la condițiile meteorologice. La scurt timp, s-a produs și al doilea eveniment rutier în care a fost implicat Marius, șoferul unui microbuz. Acesta a văzut că în fața sa era un accident în lanț, astfel că a oprit de îndată. Doar că, din spate, microbuzul lui a fost lovit de un alt autovehicul. Nu a fost rănit, astfel că a coborât imediat pentru a se asigura că toată lumea este bine. În încercarea de a-i ajuta pe ceilalți, bărbatul a avut parte de un sfârșit tragic. A observat că un Mercedes gonea spre el, iar șoferul pierduse controlul volanului. Pentru a evita să fie spulberat, Marius a sărit între parapeții mediani. Nu avea de unde să știe ce se află acolo și a căzut în gol, de pe viaduct. 

Ultima oră

Comentariul meu