Cursuri speciale pentru polițiștii din Sibiu - Au învățat cum să țină arma în mână și să conducă în misiune

Anul 2022 a fost un an complex din punct de vedere socio-economic, constată reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu. Polițiștii au continuat activitățile de asigurare a ordinii și liniștii publice, intervențiile la apelurile de urgență și diminuarea riscului rutier. Pentru a putea răspunde mereu prompt unor astfel de situații operative, a fost nevoie ca polițiștii să urmeze diverse cursuri de formare profesională. Printre acestea, se numără și pregătirile în domeniul educației fizice și autoapărării, dar și în domeniul tragerilor cu armamentul din dotare. 

De la începutul lunii august 2021, la nivelul IPJ Sibiu a fost operaționalizat Serviciul Pregătire Profesională, unde polițiștii, în special cei tineri, proaspăt intrați în sistem, sunt antrenați și pregătiți pentru situațiile din teren. Spre exemplu, în cadrul cursurilor și stagiilor de formare profesională, agenții sunt învățați să folosească arma din dotare și să conducă în regim prioritar autospecialele de poliție. De asemenea, urmează cursuri de autoapărare, cursuri de pregătire tactică, dar și de educație fizică. „Obiectivul principal al acestei structuri este dat de realizarea unui proces de instruire teoretică și practică de calitate pentru constituirea unui corp polițienesc bine pregătit, pentru a face față provocărilor unui mediu operativ extrem de dinamic”, se arată într-un raport al IPJ Sibiu ce va fi prezentat în următoarea ședință ATOP.

În anul 2022, polițiștii Serviciului Pregătire Profesională au desfășurat 92 de cursuri/stagii în domeniul formării profesionale continue, 19 ședințe de tragere cu armamentul și 81 de activități de pregătire teoretică, respectiv mânuirea armamentului, iar în domeniul conducerii în regim prioritar, polițiștii sibieni au participat la 42 de sesiuni de pregătire. 

La finalul anului trecut, la nivelul IPJ Sibiu, procentajul de ocupare a funcțiilor prevăzute era de 82,6%. În acest sens, reprezentanții instituției spun că în 2023 printre priorități se numără și suplimentarea organigramei inspectoratului cu funcții de execuție și încadrarea acestora în domeniul ordinii și siguranței publice și poliției rutiere, în scopul creșterii siguranței cetățeanului, concomitent cu reducerea numărului infracțiunilor stradale, a celor comise cu violență, precum și a riscului rutier. 

Ultima oră