asteroid descoperit de astronomii români - va trece pe lângă pământ la sfârșitul lunii martie
Sursă foto: Adevărul

Un asteroid va trece la distanța de 170.000 km de Pământ (aproximativ jumătate din distanța Pământ – Lună) în data de 25 martie 2023. Descoperirea a fost făcută de un grup de astronomi români. 

asteroid descoperit de astronomii români - va trece pe lângă pământ la sfârșitul lunii martie

Asteroidul a primit denumirea temporară 2023 DZ2, în urma raportării prompte a observațiilor către organizația internațională Minor Planet Center (care menține baza de date centrală a tuturor obiectelor mici din Sistemul Solar). Rezultatele preliminare arată că acest asteroid are un diametru echivalent între 40 – 100 m, relatează Adevărul.

Din cauza acestei dimensiuni, strălucirea lui 2023 DZ2 este foarte slabă, iar detecția lui a putut fi realizată doar folosind un telescop cu apertură mare și algoritmi avansați de procesare a imaginilor. Însă, în timpul scurt în care va trece pe lângă Pământ, vă ajunge la magnitudinea 9.5 putând fi observat chiar și prin telescoapele astronomilor amatori.

Observațiile, efectuate ca parte a activităților de cercetare din cadrul proiectului ParaSOL (Detecția obiectelor din Sistemul Solar și a resturilor spațiale folosind metode de calcul paralel, au fost realizate folosind telescopul cu apertura de 2.5m Isaac Newton (INT) din în La Palma (Insulele Canare, Spania).

Obiectul a fost descoperit pe 28 Februarie 2023, mulțumită procesării în timp real a observațiilor folosind algoritmii și infrastructura de calcul dezvoltate în cadrul ParaSOL . Detecția a fost făcută în urma unei activități de validare a Synthetic Tracking on Umbrella (STU), un modul software dezvoltat în cadrul aceluiași proiect. Acest software folosește metode de calcul paralel pentru acceleratoare de calcul, precum procesoarele grafice, pentru a îmbunătăți raportul semnal / zgomot al surselor luminoase în mișcare prin folosirea expunerilor multiple.

asteroid descoperit de astronomii români - va trece pe lângă pământ la sfârșitul lunii martie
Sursă foto: Adevărul

Activitatea de validare a implicat o serie de observații în nopțile 27 Februarie — 1 Martie cu telescopul Isaac Newton de la observatorul Roque de Los Muchachos operat de Institutul de Astrofizică din Insulele Canare (IAC) și aparținând Isaac Newton Group. Aceste observații au fost procesate în timp real folosind pachetul de programe ParaSOL și iar rezultatele au fost comparate cu acele obținute de alte softuri comerciale.

Un colaborator al proiectului ParaSOL, prof. Costin Boldea, care efectua o astfel de scanare paralelă și independentă cu softul Tycho Tracker, a atras atenția asupra unei surse luminoase dintre cele detectate de STU ca fiind aproape sigur un asteroid necunoscut. În urma unei evaluării s-a estimat ca fiind cel mai probabil un asteroid apropiat de Pământ (Near Earth Asteroid / NEA).

STU sintetic tracking

Măsurătorile efectuate de-a lungul a trei nopți de observații au permis determinarea orbitei lui 2023 DZ2 și estimarea dimensiunii acestuia. Datele au fost trimise către Minor Planet Center, care la data de 16 Martie a anunțat denumirea temporară a noului obiect și o orbită preliminară. Folosind metode de integrare numerică s-a putut monitoriza evoluția orbitală a acestuia și evalua eventualul pericol pentru Pământ.

Aceste determinări au atras atenția astronomilor din întreaga lume din cauza apropierii sale de Pământ și probabilității de impact estimate din observațiile preliminare conform sistemului de monitorizare și predicție Sentry dezvoltat de grupul CNEOS din laboratorul JPL al NASA, dar și a altor sisteme. Diferite observatoare din întreaga lume au monitorizat ulterior evoluția orbitală a acestui obiect. În urma îmbunătățirii soluției orbitale, ne așteptăm ca această probabilitate să scadă (până la 0).

Proiectul ParaSOL, în cadrul căruia s-a descoperit acest obiect, este dezvoltat în colaborare de către Institutul Astronomic al Academiei Române și Universitatea din Craiova cu ajutorul unei finanțări primite de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI, proiectul PN-III-P2-2.1-PED-2021-3625).

asteroid descoperit de astronomii români - va trece pe lângă pământ la sfârșitul lunii martie
Sursă foto: Adevărul

Proiectul folosește ultimele tehnici de calcul pentru a dezvolta algoritmi eficienți și rapizi de căutare în datele de observații pentru a identifica asteroizi, comete, meteori și alte obiecte spațiale. Echipa proiectului este formată din astronomi și programatori români, dr. Ovidiu Văduvescu, Mălin Stănescu, dr. Marian Predatu, Lucian Curelaru, prof. Daniel Berteșteanu și dr. Marcel Popescu (directorul proiectului).

Acesta beneficiază de o colaborare locală și internațională, în cadrul rețelei EURONEAR . Menționăm cu această ocazie colaboratorii implicați în recenta activitate de validare: prof. Costin Boldea (primul care a identificat acest obiect), dr. Carlos și dr. Raul de la Fuente Marcos, autorii propunerii de observații INT pe timp spaniol, precum și studenții ING Freya Barwell și Kiran Jhass.

În ciuda infrastructurii precare, grupul de științe planetare de la Institutul Astronomic al Academiei Române, condus de dr. Marcel Popescu, realizează programe de cercetare de cel mai înalt nivel (rezultatele fiind publicate în reviste științifice de top) dedicate studiului obiectelor mici din Sistemul Solar (asteroizii și cometele).

Acestea includ dezvoltarea de algoritmi puternici pentru detecția și caracterizare acestor obiecte spațiale, participarea în diferite programe largi de observații desfășurate la nivel internațional, precum și contribuția științifică la dezvoltarea unor misiuni spațiale. Ideile incipiente din spatele acestui proiect care a dus la descoperirea asteroidului 2023 DZ2 au apărut ca o colaborare între astronomii profesioniști, studenții și astronomii amatori de la Astroclubul București.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică