semne de circulație furate de pe transfăgărășan și alte drumuri din sibiu - hoții le duc la fier vechi

Un nou fenomen ia amploare în Sibiu. Este vorba despre furturile de semne de circulație de pe drumurile din județ, o problemă discutată încă din luna decembrie a anului trecut de către autoritățile locale într-o ședință a ATOP.

Zeci de furturi au avut loc, în ultima perioadă, în mai multe zone din județul Sibiu. Hoții au pus ochii pe semnele de circulație și pe indicatoarele rutiere, pe care le sustrag de pe șosele, iar apoi le duc la fier vechi. Dat fiind numărul în creștere al sesizărilor unor astfel de fapte, președintele ATOP, Gheorghe Sterp-Vingărzan, a adus în discuție problema în ședința din decembrie, cerând administratorilor de drumuri să facă o analiză, urmând să se caute ulterior și soluții. 

Administratorii drumurilor publice au centralizat datele și au trimis către ATOP locațiile cu indicatoare lipsă sau distruse.

De unde s-au furat semne de circulație 

CNAIR, prin Secția Drumuri Naționale Sibiu, a transmis că s-au tăiat și au dispărut de pe Transfăgărășan patru stâlpi de susținere a indicatoarelor și alte patru indicatoare rutiere. Acestea erau montate succesiv și indicau curbele deosebit de periculoase. În acest caz, a fost sesizat IPJ Sibiu. De asemenea, administratorului drumului a semnalat că „se confruntă cu deteriorări ale elementelor de siguranță rutieră în urma accidentelor rutiere (parapeți metalici, indicatoare rutiere, stâlpi de susținere)”, se arată în situația centralizatoare transmisă către ATOP. 

Societatea de Drumuri și Poduri SA Sibiu a transmis că au dispărut semne de circulație de pe: DJ 106G Cornățel – Săcădate, DJ 106 Sibiu – Agnita, DJ 106G Poiana Sibiului – Gusu, DJ 141A Șeica Mare – Vecerd, DJ 105D Chirpăr – Agnita, DJ 1-5K Saraturi (indicatoare interzis 3,5 To), DJ 142B Bazna – Boian – Limita Județ Alba, DJ 106E Poiana Sibiului – Jina – Limita Județ Alba. 

Din Miercurea Sibiului s-au furat semne de circulație din două locuri diferite, de pe drumuri de exploatare, astfel că a fost sesizată poliția. De asemenea, în Arpașu de Jos, au fost furate indicatoare din următoarele zone: DJ 105H Arpașu de Jos – Arpașu de Sus, DC Arpașu de Sus – Fata Pădurii, DJ 105P – ieșire Arpașu de Sus către Cârtișoara (semn ieșire din localitate). 

Din Bârghiș nu au fost semnalate furturi, însă au fost sesizate alte aspecte, și anume starea avansată de degradare a semnelor de circulație de pe DJ 106 și DJ 147I, care necesită reabilitare sau înlocuire. Aceeași situație este și la Cârța unde, deși nu a fost semnalate furturi, au fost deteriorate două oglinzi rutiere situate la intersecția drumurilor Principală cu După Lac și cu Morii. 

În Mapod au fost semnalate o grozăvie de furturi. Indicatorul limită de viteză și tonaj de pe DJ 105A – intrare în localitate, zona Târg, a fost furat. Dispărute sunt și oglinda rutieră convexă și semnul rutier trecere de pietoni de la intersecția DJ 105A cu strada Dealului, semnul rutier trecere de pietoni din zona centrală a localității, o altă oglindă convexă de pe strada Principală intersecția cu strada În Pășune și strada La Cantar, un indicator limită viteză și tonaj de la intrarea în localitatea Ilimbav, un indicator rutier STOP din Ilimbav intersecția cu drumul spre Chirpăr și o altă oglindă rutieră convexă de pe strada Principală din Ilimbav de la intersecția dintre DJ 105A și DJ 105E. 

În Poiana Sibiului există indicatoare și borne kilometrice deteriorate. 

Din Poplaca au fost furate indicatoarele rutiere, cele mai multe care indicau „STOP”, din următoarele zone: strada Vasile Alecsandri (indicator STOP), strada Eroilor DJ 106D (indicator STOP la Cimitir, limită viteză 50 km/h, calmatoare de viteză), strada Brâncoveanu (indicator STOP pe strada Libertății nr. 95, indicator STOP pe strada Libertății intersecție cu strada Bisericii), strada Fântânii (indicator STOP intersecție cu strada Bisericii nr. 62), strada Bisericii (indicator stop nr. 65), strada Andrei Șaguna DJ 106D (limită viteză 50 km/h, calmatoare de viteză), strada Mică (indicator STOP), strada Nucilor (indicator STOP), strada Sibiului DJ 106R (limită de viteză 50 km/h la Troiță și indicatorul STOP de la Troiță). 

În Racovița au fost vandalizate și aruncate la pământ semnele rutiere de la intrarea în localitatea, dar și cele de pe DC 58 spre localitatea Sebeșu de Sus. De asemenea, în intervalul 15.09.2022 – 01.10.2022, primăria „s-a confruntat cu sustragerea semnelor de circulație pe DJ 105G, dar problema a fost sesizată și remediată”. 

În Valea Viilor, pe DJ 142G, au fost sustrase majoritatea semnalizărilor reflectorizante de pe barele de protecție a drumului și de pe poduri. Pe același drum, au fost distruși stâlpișorii din plastic. 

Prima ședință de plen a Autorității Teritoriale de Ordine Publică Sibiu (ATOP) va avea loc joi, de la ora 12:30, iar autoritățile locale prezente vor discuta despre furturile semnalate de primării, Societatea de Drumuri și Poduri și CNAIR. 

Ultima oră

Comentariul meu