Festivalul dedicat lui Emil Cioran are loc în premieră și în Sibiu - Ștefănuță: "Sunt rușinat că nu există în județ un spațiu dedicat lui"

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a anunțat că va organiza în Sibiu un festival dedicat filozofului Emil Cioran, cu ocazia deschiderii noului său birou de pe Bulevardul Victoriei, la 10 aprilie. Acesta a făcut apel către comunitate pentru a stânge obiecte dedicate filozofului și scriitorului român, ce pot fi donate până la finalul lunii martie.

„Cu ocazia lansării noului spațiu vom face și un festival care se va numi „Zilele Emil Cioran”. De ce fac acest festival? Poate și dintr-o promisiune personală. Sunt rășinărean de loc și sunt rușinat că nu există în județul Sibiu un spațiu dedicat lui Cioran, care este cel mai cunoscut cetățean al Sibiului, în lume” a declarat Nicu Ștefănuță.

Expoziție cu obiecte ale filozofului

Organizatorii festivalului au lansat o cerere de obiecte dedicate lui Emil Cioran, care să fie aduse și expuse în cadrul evenimentului. Aceste obiecte pot include cărți, manuscrise, fotografii, scrisori și alte elemente care au legătură cu viața și opera lui Cioran. Cererea este deschisă până la sfârșitul lunii martie, iar organizatorii se așteaptă să primească un număr mare de obiecte valoroase, care să ofere o perspectivă mai largă asupra personalității lui Cioran. „Am și făcut un concurs. Am lansat în societate o cerere de obiecte care țin de Cioran și am primit deja foarte multe care sunt interesante: manuscrise, scrisori, chiar desene ale lui Emil Cioran sau portrete de familie. Acest loc va fi la biroul nou deschis (n.r. Bulevardul Victoriei, nr. 14) și la Biblioteca Astra. Vom oferi sibienilor două săptămâni de vizitare a acestor obiecte și sperăm să vină cât mai mulți” a completat acesta.

Pe lângă expoziția de obiecte, festivalul va include și o sesiune științifică dedicată lui Emil Cioran, unde vor fi prezentate lucrări și cercetări recente despre viața și opera sa. Această sesiune va oferi o oportunitate importantă pentru cercetători și academicieni să se întâlneacă și să schimbe idei referitor la viața lui Cioran.

Cunoscut pentru operele sale filosofice, Cioran este născut în satul Rășinari din apropiere de Sibiu și a trăit o mare parte a vieții sale în Franța. Festivalul este planificat să aibă loc în 10 aprilie, la 112 ani de la nașterea lui Emil Cioran.

Ultima oră

Comentariul meu