Cum funcționa celebra echipă de blackjack MIT

Una dintre cele mai faimoase povești din lumea jocurilor de noroc este cea a studenților de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Folosindu-se de abilitățile lor matematice impresionante, studenții au format o echipă care număra cărțile la blackjack, o metodă care le-a dat mari bătăi de cap cazinourilor din SUA și a provocat pagube importante.

Unul dintre principalii componenți ai echipei MIT blackjack a fost Bill Kaplan. Acesta avea abilități matematice impresionante, se pregătea să intre la Harvard, dar la un moment dat le-a spus părinților că își amână studiile pentru că a găsit o metodă prin care poate câștiga bani buni la jocuri de noroc. El tocmai citise o carte despre numărarea cărților la blackjack și credea că poate folosi un modul matematic pentru a obține bani buni. Dacă mama s-a opus din start, tatăl vitreg i-a oferit o provocare: „Joacă în fiecare seară cu mine și dovedește că poți câștiga”, i-a zis acesta, potrivit BBC.

Conform spuselor lui Kaplan, el și-a învins tatăl vitreg timp de două săptămâni. Apoi, în 1977, Kaplan a pornit cu 1.000 de dolari și în scurt timp a ajuns la 35 de mii de dolari. În cele din urmă a absolvit Universitatea Harvard, dar a continuat să joace blackjack în întreaga lume. El a ajuns astfel să se intersecteze cu liderul unui grup mic de studenți de la MIT, care l-a auzit povestind despre isprăvile sale din Vegas. Studenții i-au cerut lui Kaplan să-i antreneze și să gestioneze ceea ce ulterior a devenit MIT Blackjack Team, în anii ’90. Chiar dacă echipa purta numele MIT, în ea erau studenți și de la alte universități, precum Harvard ori Princeton.

video
play-sharp-fill

Kaplan și noii săi asociați au văzut astfel o oportunitate și au strâns 1 milion de dolari pentru a finanța o nouă companie, ce avea numele Strategic Investments. Aceasta antrena studenți de excepție pentru a număra cărțile și să parieze la blackajck. Unul dintre acești studenți era Mike Aponte, pe atunci în vârstă de 22 de ani. După ce a fost instruit, el a primit 40 de mii de dolari pentru a juca în numele echipei. În primele zece minute la o masă de blackjack din Atlantic City, el a pierdut 10 mii de dolari. A fost astfel o lecție despre cât de volatil poate fi blackjack-ul, chiar și cu un sistem bine pus la punct. A continuat însă să aplice metoda echipei și după acel weekend s-a întors la facultate cu un profit de 25 de mii de dolari.

Cum funcționa echipa MIT

După ce era ales un cazinou pentru weekendul respectiv, echipa avea un manager, dar și un om care urmărea mesele. El căuta să găsească situația cea mai favorabilă jucătorilor, iar apoi le transmitea colegilor unde să se așeze. Aceștia începeau să mizeze sume mari, până când li se făcea un nou semn prin care li se transmitea să se retragă. Jane Willis s-a făcut remarcată ca persoană care găsea cele mai bune mese. Ea era studentă la Harvard, iar în prezent este un avocat respectat.

Numărarea cărților nu este ilegală, dar e considerată o practică imorală și cazinourile te pot interzice din cauza ei. Tocmai din acest motiv, mai mulți componenți ai echipei au fost interziși în cazinourile din SUA. Ei își schimbau însă identitatea, se prezentau ca fiind antreprenori bogați care veneau acolo să se distreze. Echipa trăia astfel pe picior mare și beneficia la un moment dat chiar și de un tratament VIP din partea cazinourilor, cu bilete la spectacole și la galele de box.

Cum funcționa celebra echipă de blackjack MIT

Câștigurile lor ajungeau să treacă și de 1 milion de dolari pe weekend în momentele de glorie. Paguba este greu de stabilit, însă este cu siguranță de ordinul milioanelor de dolari. Echipa a continuat să activeze până în jurul anului 2000, după ce cazinourile au devenit tot mai eficiente în a descoperi jucătorii care numără cărțile. Au fost introduse inclusiv soft-uri care recunoșteau fețele celor interziși. De asemenea, mulți dintre membri au obținut locuri de muncă bine plătite în sectorul privat și au decis să renunțe la o astfel de practică.

Blackjack rămâne un joc popular și în zilele noastre

Chiar dacă perioada în care studenții le dădeau bătăi de cap cazinourilor din SUA a trecut, jocul de blackjack rămâne foarte popular mai ales pe Internet. Cei care joacă blackjack online apreciază în mod deosebit avantajul mic pe care casa îl are, ce poate fi redus și mai mult prin aplicarea strategiilor potrivite. Ținând cont că întreg sistemul este mecanizat, numărarea cărților la blackjack online este imposibilă, însă jocul este unul distractiv, iar o dovadă a popularității sale este faptul că se poate juca și live, inclusiv cu dealeri care vorbesc limba română.

Ultima oră