ciprian faraon semnalează nereguli și lipsa transparenței în selecția comercianților de pe corso

Ciprian Faraon, liderul Forța Dreptei Sibiu, a luat recent poziție în legătură cu modul de autorizare și desfășurare a activității de comerț stradal pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu, mai exact pe strada Nicolae Bălcescu. Faraon precizează că se simte obligat să reacționeze public pe profilul său de Facebook după ce a primit mai multe sesizări din partea unor antreprenori care au ridicat probleme de transparență în ceea ce privește procedura de selecție a operatorilor privați.

ciprian faraon semnalează nereguli și lipsa transparenței în selecția comercianților de pe corso

În opinia sa, principala problemă o reprezintă lipsa de transparență și modul în care este organizată procedura de selecție a operatorilor. Faraon a menționat faptul că, de mai mulți ani, există suspiciuni de conflict de interese în rândul unor persoane din conducerea Primăriei Sibiu, interese care ar servi afacerile familiilor acestora sau ale unor apropiați.

Potrivit regulamentului, selecția trebuie să se bazeze pe criterii calitative, urmărindu-se obiectivitatea, corectitudinea și echitatea în desfășurarea acesteia. Cu toate acestea, sistemul folosit de funcționarii Primăriei Sibiu contrazice principiile enunțate în regulament, deoarece se aplică principiul „primul venit, primul servit”, ceea ce înseamnă că operatorii care reușesc să introducă datele cele mai rapid, obțin autorizarea de desfășurare a activității.

„În regulament se vorbește despre o selecție pe criterii calitative în detrimentul celor cantitative, despre o selecție unitară bazată pe criterii obiective, corecte, echitabile și fără echivoc, însă tocmai sistemul folosit de funcționarii primăriei este cel care contrazice cele menționate în regulament. Principiul este primul venit, primul servit, cu alte cuvinte cel care reușește să apese ”Enter” cel mai rapid este și cel care reușește contractarea.
Conform antreprenorilor, la fiecare utilizare a sistemului informatic, indiferent ce regulament deservește, generează suspiciuni de fraudă, sistemele electronice cad subit, iar după reluarea funcționării sistemului locurile apar ocupate. Sper din tot sufletul ca cei din administrația publică să nu invoce nevoia de digitalizare a anumitor procese, ascunzându-se în spatele acestui deziderat, pentru că nu soluția este greșită ci faptul că deși sunt sesizați de nefuncționalitatea sistemului, așa cum a fost gândit, cei din primărie continuă să-l folosească făra a interveni. Dincolo de lipsa de transparență și încurajarea unor politici concurențiale neloiale, cred că sunt afectate dreptul la libera concurența si egalitatea de șanse” este de părere Ciprian Faraon.

Liderul Forța Dreptei Sibiu a atras atenția că această practică poate afecta dreptul la libera concurență și egalitatea de șanse. În opinia sa, lipsa de transparență și încurajarea unor politici concurențiale neloiale sunt inacceptabile și nu ar trebui să se regăsească într-o instituție publică.

În final, Ciprian Faraon îndeamnă la o mai mare transparență în selecția operatorilor și la respectarea principiilor de concurență corectă și egalitate de șanse. De asemenea, acesta solicită Primăriei Sibiu să ia măsuri pentru îmbunătățirea sistemului electronic folosit în procesul de selecție, astfel încât să se evite suspiciunile de fraudă și favorizarea unor anumite persoane sau afaceri.

„Nu dețin elemente incriminatorii asupra unor funcționari ai primariei, nu știu dacă vorbim de lipsa de profesionalism sau conflictul de interese, însă pare destul de sigur ca problema există și nimeni nu ia nicio măsură. Sub nicio formă nu aș permite astfel de abordări în Primaria Sibiului, dacă aș conduce această instituție. De multe ori, din nefericire, poziția unor funcționari, de prea multă vreme agățați de o funcție, conduce la abuzuri sau la lipsă de viziune, cetățeanul de rând fiind primul afectat. Sper într-o intervenție a doamnei primar, apreciindu-i corectitudinea și seriozitatea” menționează Ciprian Faraon.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică