filarmonica sibiu pierde procesul cu unul dintre angajați - sindicat: „și-a câștigat dreptatea în instanță”

Mai mulți angajați ai Filarmonicii de Stat Sibiu se află, de câțiva ani, în „război” cu actuala conducere a instituției de cultură. Neînțelegerile din spatele scenei s-au mutat, de mai multe ori, în instanță, acolo unde muzicienii și-au căutat dreptatea. Este și cazul tubistului Luca Daniel, care a câștigat, miercuri, anularea unei decizii de sancționare din anul 2022, potrivit reprezentanților Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu (SAIFS). 

Filarmonica pierde un proces

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Sibiu (SAIFS) a anunțat, joi dimineața, printr-un comunicat de presă, că unul dintre instrumentiști a câștigat un proces, aflat pe rolul Tribunalului Sibiu, cu conducerea instituției. „Colegul nostru Daniel Luca, tubist în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, a câștigat la Tribunalul Sibiu anularea Deciziei de sancționare nr.2/26.01.2022. Atestă încă o dată abuzul la care muzicienii filarmonicii sunt supuși”, se precizează în comunicatul SAIFS. 

Sindicaliștii spun că decizia de sancționare a angajatului Daniel Luca a fost anulată de instanță. „Acțiunile abuzive ale lui Cristian Lupeş au fost, încă o dată, dovedite prin câștigarea unui proces intentat de un muzician, membru al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu. Daniel Luca, artist instrumentist tubă, şi-a câștigat dreptatea cu ajutorul Tribunalului Sibiu, în 15.03.2023 prin anularea deciziei de sancționare emisă de către Filarmonica de Stat Sibiu. Daniel Luca este chiar unul dintre muzicienii denigrați inclusiv în public de către manager, victimă de ani de zile a unei forme continue de bullying din partea conducerii. Se dovedește astfel – încă odată – prin instanță incapacitatea managerială a lui Cristian Lupeş prin luarea de decizii ilegale care aduc nenumărate pagube morale și materiale la adresa colectivului artistic”, se arată în comunicat.

Alte procese câștigate

Ora de Sibiu a scris, în trecut, despre cazul consultantului artistic Adina Zaharia Dombi. Aceasta a dat în judecată Filarmonica Sibiu în august 2020 după ce a fost dată afară din postul pe care îl ocupa de către managerul Cristian Lupeș. Angajata semnala pe atunci că volumul de muncă ce îi era atribuit era inuman, iar stresul provocat de situația de la serviciu i-a adus probleme de sănătate, iar decizia de concediere era ilegală. Procesul s-a mutat atunci de la Tribunalul Sibiu la Curtea de Apel Alba Iulia, care i-a dat dreptate sibiencei. (VEZI MAI MULTE DETALII AICI).

Procesul cu Adina Zaharia Dombi nu a fost singurul în care a fost implicată Filarmonica. Angajații au contestat în instanță tăierea sporurilor pentru condiții grele de muncă. Tribunalul Sibiu le-a dat și de această dată dreptate și a obligat instituția la repunerea în plată a sporurilor tăiate. (VEZI AICI DISCUȚIILE PE MARGINEA BANILOR TĂIAȚI ÎN PLINĂ PANDEMIE) 

Protestele cu banderolă la braț continuă

Scandalul de la Filarmonică nu pare să se stingă însă. Instrumentiștii vor susține și următoarele concerte cu banderole albe la braț în semn de protest. În același timp, sindicaliștii au cerut ajutor și de la Consiliul Județean pentru rezolvarea problemelor din interiorul instituției, în condițiile în care, spun ei, managerul a angajat recent un muzician fără concurs.  

„Cerințele de dialog și transparență sunt, în continuare, ignorate de către conducătorul instituției de cultură sibiană, iar reprezentanții Consiliului Județean susțin că doar managerul instituției poate debloca situația creată. În acest context, membrii SAIFS vor purta, şi la concertul din această săptămână, banderolă albă la braţ.

În același timp, colegul nostru Dumitru Trocin angajat prin concurs pe post pe perioadă nedeterminată a fost dat afară, fiind forțat să demareze încă un proces și, în pofida hotărârii Sindicatului de a nu mai permite angajări fără concurs în interiorul instituției publice de cultură, managerul Cristian Lupeş a angajat din nou un artist instrumentist fără concurs. Prin aceste acțiuni managerul încălcă atribuțiile muzicienilor de a se organiza în cadrul orchestrei simfonice, atribuții stipulate și stabilite prin documentele normative. Aceste acțiuni afectează în mod direct calitatea actului artistic într-o măsura nemaiîntâlnită până acum la Filarmonica de Stat Sibiu.

VEZI AICI CAZUL INSTRUMENTISTULUI DUMITRU TROCIN

La adresa înaintată de către Sindicatul SAIFS Consiliului Județean Sibiu cu privire la angajările fără concurs și a concedierii personalului filarmonicii, Consiliul Județean Sibiu a afirmat următoarele: <<competența și răspunderea în ceea privește angajarea personalului din cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu, precum și încetarea contractelor individuale de muncă, aparține angajatorului, în speță managerului instituției publice de cultură>>, specificând că managerul are obligația legală de a acționa în condițiile legii”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Protest la Filarmonica din Sibiu 

Protestul Sindicatului Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a debutat în 23.02.2023 pentru creșterea gradului de implementare a măsurilor de integritate la nivelul instituției conform Transparenței Instituționale și a Strategiei Naționale Anticorupție și în susținerea trompetistului Dumitru Trocin, căruia, potrivit SAIFS conducerea a decis să nu îi prelungească contractul prin încadrarea pe perioada nederminată într-un post vacant pe care tânărul muzician îl câștigase prin concurs public acum 3 ani în data de 27.01.2020.

Ultima oră

Comentariul meu