focar de septicemie la încă o păstrăvărie din cârțișoara – toți peștii vor fi uciși
foto: arhivă

Prefectura Sibiu a confirmat marți un nou caz de septicemie hemoragică virală, după ce păstrăvii de la o afacere locală din localitatea Cârțișoara au fost testați pozitiv pentru boală. Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, a aprobat in unanimitate un plan de măsuri pentru controlul bolii, care prevede uciderea tuturor peștilor din exploatația afectată, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, ustensilelor și echipamentelor de hrănire, precum și a materialelor și ambarcațiunilor plutitoare.

De asemenea, se va institui un vid sanitar de minim 6 săptămâni după finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat. O zonă de protecție de 5 km în jurul focarului de boală va fi instituită, iar pe o rază de 10 km in jurul focarului se va institui o zonă de supraveghere, care va include și zona de protecție, pe raza localităților Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata și Porumbacu de Sus.

Toate exploatațiile piscicole din zona de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator în direcția depistării S.H.V., cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boală. Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închiderea focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta probe mixte pentru testare în direcția SHV.

Aceste măsuri vor fi menținute până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare. Autoritățile avertizează asupra importanței respectării normelor sanitar-veterinare pentru a preveni răspândirea bolii în alte zone și pentru a proteja sănătatea consumatorilor de păstrăv.

Citește și: Focar de septicemie la păstrăvăria Laita din Cârtișoara – Toți peștii vor fi uciși

Ultima oră

Comentariul meu