a început sezonul căpușelor la sibiu – avalanșă de cazuri la cabinetele veterinare din oraș
Sursă foto: CoolVet

Căpușele sunt unul dintre principalii dușmani ai animalelor de companie. La Sibiu apar din ce în ce mai multe cazuri de animale care au căpușe. Medicii veterinari ne recomandă deparazitarea periodică și verificarea atentă a animalelor. 

În ultima perioadă au existat tot mai multe cazuri de animale care au ajuns la cabinetele veterinare având căpușe. Pentru a ne proteja animăluțele, medicii ne recomandă în primul rând deparazitarea periodică, care costă în medie între 40 și 50 de lei. „În primul rând trebuie făcute deparazitările periodice. Nu cred într-o deparazitare care ține mai mult de două luni. Există tot felul de promisiuni ale unor pastile care susțin că ar ține mai mult, de exemplu, pastila de la Bravecto promite trei luni, dar dacă te uiți pe prospect sunt trei luni împotriva puricilor și două luni împotriva căpușelor, iar asta înseamnă că o lună umblă cu animalul descoperit, fără deparazitare” a spus Georgiana Bălășoiu, medic veterinar la Jack Medical Vet.

Pe lângă acestea, este necesară și o deparazitarea internă din trei în trei luni, iar după fiecare plimbare în parc animalele de companie trebuie controlate bine acasă. „De obicei căpușele se instalează în partea plantară, adică pe pernuțe. Au fost cazuri în care am găsit și în gingi. Trebuie să se uite bine în dreptul urechilor și în zonele calde unde nu prea este păr” a completat Georgiana Bălășoiu.

Căpușele sunt prezente și iarna

Există multe persoane care consideră că problema căpușelor apare doar atunci când vine căldura. Se pare că acest lucru nu este adevărat, iar animalele de companie pot fi expuse pericolului și în sezonul rece. „Nu au încetat niciodată să apară cazuri, sunt și iarna. Nu sunt inactive deloc dacă au un pic de căldură și umezeală. Deci sunt cazuri tot timpul. Bolile transmise de căpușe sunt multe, dar cea mai întâlnită și cea mai gravă este Babesioza” a spus Alexandru Tomuța, medic veterinar la Clinica Veterinara Vetcon.

„În momentul în care s-a instalat căpușa cel mai indicat ar fi să vină să fie scoasă de către un medic veterinar. Mai este mitul conform căruia dacă s-a rupt capul la căpușă, gata, se eliberează toxina. Nu este adevărat, este vorba de perioada prelungită în care căpușa stă lipită pe animal. Acest timp este fatal pentru animal. Atunci când se vin la cabinet, în primul rând se scoate căpușa și în al doilea rând se administrează antidotul, se face un test rapid în care se vede dacă are Babesioză sau nu, iar în funcței de asta se administrează tratamentul” a spus Georgiana Bălășoiu.

Simptome care ar trebui să ne arate că un câine este purtător de căpușe sunt: urină închisă la culoare, mers clătinat sau incoordonare în mers, lipsa poftei de mâncare, lipsa chefului de joacă. Există foarte multe cazuri în care stăpâni se prezintă târziu la cabinetele veterinare, câinele aflându-se într-un stadiu final, iar riscul de moarte fiind foarte mare. 

Ultima oră

Comentariul meu