proiect de regenerare urbană a zonei pieței cibin - piață modernă, parcare supraetajată, terasă, restaurant și străzi reamenajate

Zona Pieței Cibin va fi transformată total în urma unui proiect de „regenerare urbană” prin intermediul căruia va fi modernizată piața agroalimentară, se va amenaja o parcare supraetajată și se vor crea legături suplimentare cu Centrul Istoric. Primăria municipiului Sibiu, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, a lansat un concurs de soluții în acest sens, la care pot participa arhitecți și urbaniști români, dar și străini. 

„Scopul acestui concurs este de a selecționa, în vederea atribuirii contractului de proiectare, cea mai bună soluție pentru regenerarea urbană a zonei Pieței Cibin, situată la limita nord-vestică a Centrului Istoric, pe malul râului Cibin”, se arată în documentația concursului de soluții.

Regenerare urbană pe trei paliere

Procesul de regenerare urbană a Pieței Cibin acționează pe trei paliere. Pe de o parte vizează regândirea zonei unde se află în prezent piața agroalimentară pentru a completa această funcțiune principală cu un set de funcțini complementare. Pe de altă parte, este adusă în discuție valoarea istorică a acestei zone și „maniera în care inserțiile propuse reușesc să o pună în valoare”. În al treilea rând, prin această regenerare se dorește „optimizarea relației acestui areal cu centrul istoric și râul Cibin prin creșterea calității spațiilor publice”. 

„Autoritatea contractantă a decis să demareze un proiect de regenerare urbană a zonei, având drept punct central Piața Cibin și străzile  adiacente acesteia. Proiectul vine în întâmpinarea nevoilor tuturor utilizatorilor pieței agroalimentare, asigurând funcționare acesteia în condiții optime pe întreg parcursul anului și creând oportunitatea dezvoltării unor funcțiuni complementare. Dincolo de acest aspect, preia prevederile documentelor strategice privind mobilitatea urbană și propune dezvoltarea unei parcări supraterane, funcțiune care răspunde mai multor nevoi. Prin acest demers se degrevează spațiul public adiacent pieței de majoritatea locurilor de parcare existente și creează premisele unei amenajări coerente a acestor suprafețe, care să faciliteze deplasarea pietonală și să fluidizeze traficul auto din zonă. Realizarea parcării supraterane din zona Pieței Cibin permite autorității publice să regândească și modul de amenajare a spațiilor de legătură dintre Piața Cibin și zona centrală, motiv pentru care concursul solicită concurenților prezentarea unui concept de amenajare urbană pentru un areal mai amplu”, se arată în documentație. 

Piață agroalimentară modernă

Potrivit informațiilor prezentate în documentație, este necesar ca zona Piața Cibin să fie reamenajată din mai multe puncte de vedere. În prezent, piața agroalimentară nu funcționează în condiții optime. Spațiul și dotările nu asigură condițiile corecte de stocare a produselor în timpul lunilor calde, iar în timpul lunilor de iarnă, comercianții sunt obligați să își desfășoare activitatea în aer liber. 

CITEȘTE ȘI: Ce spun piețarii despre modernizarea Pieței Cibin 

Spațiile comerciale vor fi „remodelate”, astfel încât să fie adaptate funcționalității moderne și să poată opera în condiții optime pe întreg parcursul anului. Toate acestea se vor afla la parterul unei clădiri moderne. 

Dispunerea spațiilor comerciale se va face atât în aer liber, cât și în zone care pot fi închise în lunile reci (noiembrie – martie). Spațiile comerciale vor fi modulare, pentru a răspunde nevoilor aferente fiecărui tip de comerț Spre exemplu, pentru sectorul legume-fructe și sectorul flori, se va dedica o suprafață minimă de 5 mp fiecărui vânzător. De asemenea, spațiile vor fi prevăzute cu un sistem de alimentare cu energie, necesar funcționării cântarelor electrice sau dispozitivelor de plată cu cardul. Spațiile dedicate produselor de uz gospodăresc sau produselor gourmet vor fi compartimentate cu pereți ușori, pentru o reorganizare facilă, iar un modul de bază va avea o suprafață minimă de 15 mp. 

„Concurenții vor ține cont și de următorul aspect: majoritatea producătorilor cu o prezență constantă în Piața Cibin provin din zona Olteniei sau din zonele limitrofe județului Sibiu. Pentru anumite perioade ale anului (primăvară – toamnă) se vor prevedea zone în care pot fi amplasate spații pentru comerțul temporar / de tip pop-up, dedicate producătorilor din județului Sibiu, prezenți în piață cu produse sezoniere”, se arată în documentație. 

Piața va fi dotată cu cărucioare pentru clienți pentru a-și transporta cumpărăturile la locul de parcare. De asemenea, piața va fi dotată cu cărucioare lise pentru manevrarea mărfurilor. Se vor prevedea spații de depozitare pentru acestea.

„Dincolo de aspectele tehnice amintite în paragrafele anterioare, concurenții vor acorda o atenție specială parcursului cumpărătorilor în interiorul pieței și, implicit, calității spațiilor generate. Astfel, se vor prevederea zone de odihnă sau discuții, umbrite și dotate cu un mobilier urban adecvat. Pe cât posibil, dispunerea acestor micro-spații publice va profita de patrimoniul arheologic existent pe sit, căutând să îl pună în valoare”, potrivit documentației.

În perioada în care se vor executa lucrările, comercianții își vor continua activitatea în piața agroalimentară, însă într-o formă mai restrânsă. 

Terasă în aer liber, zonă de restaurante și spații expoziționale

Piața va fi îmbogățită cu noi funcțiuni, care să contribuie la ameliorarea imaginii și profilului funcțional al zonei. Spre exemplu, ar putea fi amenajată o terasă în aer liber, situată la ultimul nivel al ansamblului construit, una de tip roof-top-terrace, care să poată deservi aproximativ 200 de persoane. Aceasta va beneficia de cel puțin o zonă de servire a clienților, de spații de depozitare, grupuri sanitare și spații tehnice. 

De asemenea, poate fi amenajată aici și o zonă de restaurante pentru maximum 200 de persoane. Zona va trebui să aibă un caracter modular, putând fi ușor reconfigurate în funcție de necesitățile de spațiu. 

Participanții la concurs vor lua în calcul și amenajarea unei zone flexibile, care să poată acomoda spații comerciale, spații expoziționale sau spații dedicate unor evenimente culturale. Acest nucleu va include un foaier/spațiu de așteptare și va beneficia de spații de depozitare și grupuri sanitare. 

Soluții contemporane și vegetație

Participanții la concurs vor trebui să țină cont de aspecte importante, cum ar fi să acorde o atenție specială manierei în care clădirile și amenajările propune vor integra valoarea istorică a zonei. De asemenea, vor fi integrate „soluții tehnice contemporane, fiind oferită o soluție structurală flexibilă și zveltă, capabilă de a răspunde cerinței de utilizare a pieței agroalimentare în diverse configurații”. 

Concurenții sunt invitați să considere elementul vegetal drept parte integrantă a conceptului de amenajare urbană. Este recomandată introducerea unor noi spații plantate, inclusiv cu arbori înalți și dezvoltarea unor soluții de spații verzi care presupun efort și costuri reduse de întreținere. Totodată, acolo unde este posibil, concurenții pot folosi apa ca element coordonator în amenajarea spațiului public. 

Parcare supraterană pe două nivele 

Parcarea va fi construită deasupra spațiilor comerciale și de depozitare ale pieței agroalimentare, fiind realizată pe două nivele. Parcarea va avea cel puțin 325 de locuri pentru autovehicule, 25 pentru motociclete și 50 pentru biciclete. 

„Rolul principal al parcării supraterane este de a degreva zona Orașului de Jos de parte din locurile de parcare disponibile la sol, facilitând astfel deplasarea pietonală înspre zona centrală și contribuind la creșterea calității spațiilor publice. În subsidiar, parcarea supraterană va deservi cumpărătorii prezenți în Piața Cibin și în spațiile comerciale adiacente acesteia. Nu se vor prevedea în mod explicit locuri de parcare dedicate comercianților sau producătorilor prezenți în Piața Cibin”, se arată în documentație.  

Reconfigurarea zonei, nod intermodal și reducerea numărului de parcare de la sol 

În zona pieței Cibin vor fi asigurate toate funcțiunile necesare privind mobilitatea urbană. Mai exact, va exista cel puțin o stație pentru transportul public în comun, cu o zonă de așteptare pentru cel puțin 20 de persoane. Stația de autobuz va fi acoperită și va fi prevăzută cu un sistem de afișaj electronic. Va exista și o zonă dotată cu sisteme electronice pentru achiziționarea biletelor și abonamentelor de autobuz. Se va amplasa și un punct pentru închirierea bicicletelor în sistemul Sibiu Bike City, cât și un punct pentru închirierea trotinetelor. De asemenea, va fi amenajată o stație de taxi pentru cel puțin 10 automobile. 

Concurenții vor căuta soluții pentru a realiza o bună legătura între Piața Cibin și Centrul Istoric. Odată cu aceasta, va fi nevoie și de o reconfigurare a zonei, care va presupune renunțarea la mai multe locuri de parcare. „În ceea ce privește distribuția locurilor de parcare la sol din acest areal, concurenții au obligația de a păstra 60 de locuri de parcare din numărul total de locuri de parcare existente în acest moment pe străzile Turnului (porțiunea dintre strada Piața Cibin și strada Târgu Vinului), Măsarilor, Moș Ion Roată și în Piațeta Teatrului Gong, respectiv 144 locuri. Amplasarea și modul de grupare a celor 60 de locuri de parcare la sol rămân la alegerea concurenților, urmând a se corela cu soluția de amenajare urbană propusă”, se mai arată în documentație. 

Locurile de parcare din zona adiacentă Teatrului Gong ar putea fi eliminate, iar cu aceasta ocazie este dată posibilitatea teatrului să extindă activitatea culturală în spațiul public. 

Strada Turnului reprezintă axul de legătură dintre zona centrală și zona Pieței Cibin. Conceptul de amenajare va urmări fluidizarea parcursului pietonal între aceste două puncte de interes, acordând o atenție specială celor două piațete care se regăsesc de-a lungul străzii: Piațeta Coroana (la intersecția străzilor Turnului și Târgu Vinului) și piațeta rezultată la intersecția străzilor Turnului și Târgu Peștelui. Propunerile vor urmări crearea unor zone de relaxare, punctate, acolo unde este posibil, cu spații dedicate unor funcțiuni de agrement (terase în aer liber). Se recomandă folosirea apei și a vegetației ca elemente coordonatoare în amenajarea celor două piațete.

Cât va costa investiția 

Municipalitatea a făcut o analiză comparativă unui set de investiții similare, care acoperă tot spectrul de funcțiuni aferente celor două obiective a concursului (piața agroalimentară și reamenajarea zonei Pieței Cibin). Acestea se ridică la suma de 20,9 milioane de euro fără TVA, din care 18,2 milioane de euro costuri de execuție aferente regenerării Pieței Cibin. Pentru reamenajarea legăturii dintre piață și centru, se estimează o investiție de 2,7 milioane de euro. Valoarea totală a investiției va fi stabilită însă odată cu realizarea studiului de fezabilitate. 

Ultima oră

Comentariul meu