Au început ”Zilele Prevenirii Dezastrelor” la Sibiu. Prima zi a fost marcată de o serie de acțiuni, printre care se regăsesc demonstrații de dresaj canin și informarea și responsabilizarea copiilor pentru situații de urgență.
”Zilele Prevenirii Dezastrelor” este un eveniment care constă în mai multe acțiuni de informare și responsabilizare a comunității locale cu privire la diverse situații care pot pune viața în pericol, precum: incendii, dezastre naturale, cutremure sau dispariții de persoane. Vineri, 10 martie, participanții s-au putut bucura de demonstrații de dresaj canin.
„Scopul este să atragem cât mai mulți oameni care să înțeleagă cât mai multe despre ce înseamnă prevenirea unui dezastru. De la lucruri pe care le poți face tu atunci când ești într-o situație de urgență, dacă ia foc casa, cade clădirea, până la cum te poți implica. Spre exemplu, toți voluntarii noștri de la Clubul Câinilor Utilitari sunt oameni normali cu job-uri obișnuite, care au venit și au început să își antreneze câinii. În timp, acești câini ajung să aibă capabilități de supereroi și pot fi un sprijin pentru forțele de ordine într-o intervenție în caz real” ne-a spus Vlad Popescu, director la Clubul Câinilor Utilitari.
Câinii prezentați au participat și la căutările din Turcia
La acțiunea de dresaj prezentată în parcarea Sălii Transilvania, au participat și câini care au fost implicați în căutările din Turcia. „Am fost atașați echipei RO USAR 1, iar împreună cu colegul meu, Mihai Negoiță, și câinele lui Achim, am ajuns în Turcia și am pus câinii la treabă. Ei ne ajută să identificăm și să restrângem o arie extrem de mare de dărâmături. Câteva mii de metri pătrați ne ajută să îi restrângem la câțiva metri pătrați” ne-a spus Romică Chințoi, dresor canin.
La eveniment, sibienii au putut vedea mai multe exerciții de dresaj, de la cele clasice precum starea într-o anumită poziție sau aducerea unui obiect la comandă, la cele mai complicate precum trecerea printr-un tub sau mersul pe teren nesigur. De asemenea, a fost pusă în practică și o situație de salvare, iar câinele care a făcut exercițiul a fost pus să găsească o persoană care se afla „în necaz”.
Citește și: Câini antrenați la Sibiu, eroi în Turcia – Thor și Speedy au salvat zeci de oameni prinși sub dărâmături
Sibienii au fost încântați de eveniment
Sibienii care au participat la eveniment ne-au transmis că au fost încântați și consideră că este important ca astfel de exerciții să se facă mai des. „A fost interactiv și chiar este nevoie de câini în caz de orice dispariție, plus că sunt cei mai buni prieteni ai omului” a spus Anisia.
Copiii au fost cei mai încântați, mai ales de exercițiile interactive în care au fost implicați. „Cel mai mult mi-a plăcut atunci când instructorul a aruncat jucăria și doar la comanda lui pleca să o ia. Mi-a plăcea să pot dresa și eu câini” ne-a spus Robert.
Dresarea unui câine necesită mult timp
Dresarea unui câine nu este un lucru simplu, iar cei care doresc să o facă trebuie să dedice un timp pentru antrenarea acestuia. „Dresarea unui câine necesită foarte mult timp și foarte multă dedicare. Toți colegii noștri sunt voluntari, câinii sunt ai noștri de acasă. Colegii noștri investec trei zile pe săptămână să vină la antrenament, dar în același timp, în restul zilelor în care nu vin, își pregătesc câinii acasă cu exerciții specifice de disciplină sau de căutare și salvare” ne-a spus Ana Maria Ciopată, dresor canin.
Se poate dresa în principiu orice tip de câine, durează mai mult sau mai puțin în funcție de cât de motivat este acesta și de dorința de lucru a stăpânului. „În principiu, îți trebuie un câine care este optimist de felul lui, lacom de viață și de recompense. Îți trebuie genul de câine care atunci când vede o oportunitate să profite imediat” a spus Romică Chințoi.
Acțiuni de instruire pentru situații de urgență
Copiii au avut parte și de acțiuni de instruire în care li s-a explicat ce trebuie să facă în cazul unui cutremur. Aceștia au primit explicații clare și ușor de înțeles și au fost învățați cum să acorde primul ajutor. După explicațiile pertinente, membrii ISU le-au oferit ocazia copiilor să pună în practică cele învățate pe un manechin. Cu ajutorul persoanelor specializate, copiii au învățat cum este corect să procedeze în astfel de situații.