fiscalizarea bacșișului, avantajoasă pentru ospătarii din sibiu - „lasă ciubuc și cei care plătesc cu cardul”

Legea care prevede fiscalizare bacșișului a fost controversată la începutul perioadei de implementare, însă cu timpul s-a dovedit a fi eficientă pentru angajații din domeniul Horeca.

În lună ianuarie, administratorii de restaurante din Sibiu au avut păreri împărțite în ceea ce privește noua reglementare, și anume ca bacșișul să apară atât pe nota de plată, cât și pe bonul fiscal. Însă după mai multe săptămâni, fiscalizarea bacșișului s-a dovedit a fi avantajoasă pentru ospătari. „Din punctul meu de vedere, majoritatea lasă în medie 10% bacșiș. Acum lasă bacșișul corect, înainte nu puteau să își dea seama cam cât ar însemna ciubucul. Cred că este de bine pentru noi”, spune Corina de la Atrium.

De aceeași părere este și administratorul restaurantului „Old Lisbon”. „Nu lasă mai puțin bacșiș, chiar cred că s-a câștigat. De exemplu, cei care plăteau cu cardurile nu puteau lăsa ciubuc pentru că era o întreagă procedură. Acum ospătarul are de câștigat pentru că cei care plătesc cu cardul pot lăsa și ei bacșiș. Problema e la ospătari pentru că încă nu sunt obișnuiți să plece acasă fără bani în buzunar și mai trebuie să tasteze între 10% și 15% și se mai încurcă. Mai durează să se obișnuiască, însă trebuie să ne adaptăm din mers”, spune Gheorghe Stancu, Administratorul restaurantului ”Old Lisbon” Old Lisbon.

Administratorul restaurantului „Sia” a observat o singură nemulțumire din partea  angajaților, și anume că trebuie să facă două drumuri la aceeași masă, însă nimic referitor la consistența bacșișului.

„Mai sunt și sibienii sunt reticenți”

Dacă unii sibieni s-au adaptat situației actuale, sunt și mulți care se arată reticenți față de fiscalizarea bacșișului. „Oamenii încă nu sunt obișnuiți cu această schimbare, unii dintre ei sunt reticenți și consideră că nu ar trebui să li se impoziteze banii, iar alții sunt de acord și lasă bacșișul. Unora dintre ei le este mai ușor pentru că bacșișul poate fi dat și de pe card, ceea ce pentru ei este o facilitate în momentul de față”, spune Roxana Drăghici, manager The Robbit Hole.

Citește și: Fiscalizarea bacșișului stârnește controverse în restaurantele din Sibiu – Patron: „E penibil să te duci să întrebi clienții cât îți lasă ciubuc”

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu