Au început procedurile pentru extinderea centralei nucleare Cernavodă. Ieri, în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, am votat proiectul de lege PLx 46/2023 privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 Centrala Nuclearelectrică Cernavodă.
Colegii mei de la PSD au susținut și votat acest proiect, care va fi realizat într-un consorțiu euro-atlantic, în baza Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă.
România este obligată să dezvolte noi capacități de producție a energiei electrice, care să acopere în totalitate cerințele pieței din România. Pentru realizarea Unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, există deja sursele de finanțare. Conform caietului de sarcini, unitatea 3 va fi finalizată în 2030, iar unitatea 4 în 2031, după cum a precizat directorul Nuclearelectrica SA, care a fost prezent la ședința comisiei. Acesta a subliniat că, din cele 2 reactoare componente ale centralei nucleare, în 2027 va intra în retehnologizare reactorul 1, iar unitatea 2 în 2038.
În condițiile în care criza energetică se acutizează, este esențial ca România să-și dezvolte capacități noi de producție, iar aceste două reactoare reprezintă un pas important pentru securitatea energetică a României. După ce a primit avizul pozitiv al Comisiei de Industrii și Servicii, proiectul de lege va merge în plen, unde sunt convins că majoritatea parlamentarilor îi vor acorda un vot pozitiv.
Deputat Bogdan Trif,
Președintele Organizației Județene PSD Sibiu