Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu cere două milioane de euro fostului președinte Gheorghe Aldea pentru „acoperirea prejudiciului și despăgubiri”, acesta fiind acuzat că ar fi cheltuit banii instituției pe vremea când se afla la conducere. Acesta a cerut să răscumpere creanța de 725.000 de euro, însă Colegiul CCIA Sibiu nu a fost de acord, motivând că fostul președinte încearcă să scape de „urmările civile și penale ale faptelor sale”.
Omul de afaceri sibian, Gheorghe Aldea, fost președinte al Camerei de Comerț, a intrat, anul trecut, în vizorul noii conduceri interimare. Aldea a fost dat în judecată atât pe cale civilă, cât și penală, pentru că a cheltuit fără drept 725.000 de euro din banii instituției. A fost acuzat și de faptul că a transferat bunuri de peste 600.000 de lei de la Exposib International Travel SRL, aflată în subordinea Camerei, către firma Redal SRL, controlată de el.
VEZI AICI DETALII DIN PROCESUL CAMEREI CU ALDEA
Fostul președinte al CCIA Sibiu a propus să răscumpere creanța de 725.000 de euro pe care acesta a cumpărat-o și plătit-o cu încălcarea statutului și legii. Colegiul Camerei s-a reunit în ședință, discutând despre această propunere, care însă a fost respinsă cu unanimitate de voturi. „Considerăm că transmiterea acestei propuneri este o recunoaștere a prejudiciului creat și o încercare de a scăpa de răspundere și de urmările civile și penale ale faptelor sale”, spun reprezentanții CCIA Sibiu într-un comunicat de presă.
Reprezentanții CCIA transmit că toate acțiunile fostului președinte au condus la producerea unor prejudicii importante și pierderi de imagine semnificative. „Începând cu data la care CCIA a vândut și încasat imobilul pe care l-a deținut, toate acțiunile fostului președinte Aldea Gheorghe Aurel au fost îndreptate spre folosirea și plata discreționară a banilor încasați, producând prejudicii importante. Adunarea generală a CCIA a refuzat în mod repetat descărcarea de gestiune a președintelui exclus Aldea Gheorghe Aurel, considerând că acțiunile acestuia au fost ilegale și fără bază statutară, și nici una dintre ele nu a reprezentat și nu reprezintă interesele CCIA. Acțiunile sale nestatutare și nelegale, cât mai ales acțiunile de defăimare, mărturie mincinoasă și reclamarea fără suport a unor fapte penale inventate ale managementului CCIA (cu scopul evident de a-și acoperi faptele sale penale reale) au adus pierderi de imagine și financiare semnificative Camerei și mediului de afaceri în general”, se mai arată în comunicat.
Colegiul Camerei a delegat în unanimitate Președintele Camerei ca, direct sau prin avocat, să facă publice această decizie și să o trimită organelor de urmărire penală. „În cazul în care președintele exclus Aldea Gheorghe Aurel își va asuma răspunderea civilă pentru operațiunile nestatutare și nelegale făcute în nume propriu, Colegiu a împuternicit Președintele să încheie o tranzacție de recuperare a prejudiciului material, moral și de imagine pentru suma minimă de 2.000.000 Euro (1.450.000 Euro prejudiciu estimat și 550.000 despăgubiri și daune) împuternicindu-l să înceteze procesul civil de recuperarea a prejudiciului deschis la Tribunalul Sibiu sub nr. 2793/85/2022, la încasarea în contul nostru a acestei sume”, transmit reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu.