Permis de conducere de la 17 ani - Școlile de șoferi din Sibiu: „Am avea mai mulți elevi”
Sursa foto: școli-șoferi.net

O nouă directivă europeană ar oferi șansa adolescenților să conducă de la vârsta de doar 17 ani, cu condiția ca în dreapta să fie însoțiți, până la vârsta majoratului, de un șofer. Administratorii școlilor de șoferi din Sibiu s-au consultat cu instructorii, iar părerile sunt împărțite.

Tinerii de șaisprezece ani pot conduce mașini din categoria B1, iar recent a fost discutată micșorarea vârstei pentru obținerea permisului de conducere de la 18 ani la 17 ani pentru categoria B. Unii dintre administratorii școlilor de șoferi din Sibiu văd această schimbare ca fiind una pozitivă, aducând mai mulți cursanți.

„În prezent, ei pot să înceapă școlarizarea cu trei luni înainte de a împlini 18 ani, dar pot să dea examenul după majorat. Nu știu dacă o să poată să ia permisul la 17 ani deoarece deja există în legislație posibilitatea să iei permisul pentru categoria B1 la 16 ani și deja la 17 ani este o diferență foarte mică. Pe noi ca școli de șoferi ne-ar ajuta pentru că am avea mai mulți elevi, dar nu știu să zic dacă este o idee bună sau nu. Dacă pot să își ia de la 16 ani permisul  și pot conduce prin oraș, eu zic că sunt pregătiți și la 17 ani. Din punct de vedere al pregătirii psihologice depinde de fiecare”, spune Dragoș Năstase, Administrator la Școala de șoferi PRIMA TRANS din Sibiu.

Citește și: Școlile de șoferi din Sibiu, mai scumpe în 2023 – Numărul celor care dau examenul pentru carnet a scăzut semnificativ

Administratorul Școlii de șoferi Elit este de părere că tinerii pot fi responsabili fie că au vârsta de 16 sau 17 ani, un rol important având-o școlarizarea. „Este o vârstă cât de cât bună. Responsabilitatea este aceeași la 16 ani și la 17 ani. Începe să fie responsabil atâta timp cât școlarizarea se face cum trebuie”, spune Horațiu Baltodor.

De altă părere este administratorul Școlii de șoferi ABC. „Noi, ca societate, nu suntem pregătiți pentru lucrul acesta. Nu avem nici un suport tehnic, nici o bază legală până mentalitate omului se schimbă. Poate în timp va fi un lucru bun, dar cred că implementarea va fi foarte grea. Noi pregătim cursanți pentru categoria B1. Adolescenții de 16 ani fac o școală în care ei sunt pregătiți teoretic și practic în care sunt învățați să conducă”, spune Daniela Rogoz.

Permis de conducere digital – „Trebuie să existe și un format fizic”

O altă directivă europeană ar putea introduce pentru prima dată noțiunea de permis de conducere digital accesibil prin intermediul telefonului mobil. Horațiu Baltodor, Administratorul Școlii de șoferi Elit, consideră că permisul ar trebui să rămână în format fizic, la fel ca până acum. „Eu zic că ar trebui să rămână normal. Poate este o situație în care nu avem internet și trebuie să existe un format fizic. Dacă există un permis de conducere care poate fi verificat și digital este cu totul altceva. Eu aș vedea permisul de conducere ca un act de identitate mai important decât buletinul”, spune Baltodor.

Digitalizarea permisului de conducere reprezintă o schimbare pozitivă din punct de vedere al administratorului Școlii de șoferi PRIMA TRANS. „Cred că este o inițiativă bună deoarece nu mai uiți permisul acasă și nu mai primești amendă că nu ai actul la tine. Este o ideea bună, cred că toate documentele ar trebui să fie digitalizate”, spune Dragoș Năstase.

 

Ultima oră