Parlamentul European interzice angajaților accesul la TikTok
Sursa: revistaoeste.ro

Parlamentul European a cerut angajaților să elimine TikTok de pe dispozitivele folosite la serviciu din cauza preocupărilor legate de protecția datelor, după ce săptămâna trecută principalele organisme de guvernare ale UE au luat măsuri similare.

Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, și secretarul general, Alessandro Chiocchetti, au decis că TikTok nu trebuie să fie folosit sau instalat pe dispozitivele personalului, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele sau laptopurile, începând cu 20 martie, notează AFP, scrie Mediafax.

„Începând cu această dată, accesul la TikTok prin rețeaua noastră corporativă… va fi, de asemenea, blocat”, a precizat direcția generală pentru inovare și suport tehnologic a parlamentului în nota adresată celor aproximativ 8.000 de angajați ai instituției.

De asemenea, a „recomandat cu tărie” deputaților și personalului lor să elimine TikTok de pe dispozitivele lor personale.

Comisia Europeană a ordonat joi o interdicție similară din cauza temerilor legate de securitatea cibernetică.

TikTok a declarat că interdicțiile au fost „eronate și bazate pe concepții fundamentale greșite” și a cerut „un proces corect și un tratament egal”. Compania a adăugat că decizia a fost luată „pe baza temerilor și nu a faptelor”.

În ultimele zile au existat o serie de acțiuni similare împotriva popularei platforme de partajare video deținută de compania chineză ByteDance.

Occidentul este îngrijorat în special de accesul pe care China îl are la datele sensibile ale utilizatorilor din întreaga lume, dar TikTok neagă cu tărie că Beijingul ar avea vreun control sau acces.

În noiembrie, TikTok a recunoscut că o parte din personalul din China poate accesa datele utilizatorilor europeni.

Săptămâna trecută, însă, compania a insistat că protejează datele celor 125 de milioane de utilizatori lunari din Uniunea Europeană.

Casa Albă a acordat luni agențiilor federale 30 de zile pentru a elimina TikTok de pe toate dispozitivele emise de guvern, după o interdicție ordonată de Congresul american la sfârșitul anului trecut.

În aceeași zi, guvernul canadian a interzis TikTok de pe toate telefoanele și alte dispozitive, invocând preocupări similare privind protecția datelor, pe fondul unor relații tensionate între Canada și China.

În Europa, parlamentul Danemarcei a anunțat marți că le-a cerut deputaților și întregului personal să elimine aplicația de pe dispozitivele mobile din cauza „riscului de spionaj”.

Ultima oră