Baschetul este cel mai răspândit sport de echipă din Europa de Est și unul dintre cele mai populare sporturi din lume. În ultimii ani a concurat intens cu cel mai puternic rival al său și anume fotbalul, reușind să adune tot mai mulți susținători.
Cei mai buni jucători europeni provin din regiunea de Est, iar numărul lor este în continuă creștere. Unii dintre ei ajung chiar să fie importați în NBA – Asociația Națională de Baschet din SUA care este și prima ligă de baschet din lume. Dar totuși, de ce este baschetul atât de popular în Europa de Est?
Baschetul este din ce în ce mai popular în Europa de Est iar în anumite țări a împins sportul la un alt nivel. Ca multe alte sporturi americane, baschetul a avut un impact major în întreaga lume și a readus în prim plan competivitatea și strategia din sport. Popularizarea baschetului ca sport la nivel european poate fi observată în special în Lituania, Slovenia, Serbia, Spania, Franța și Regatul Unit.
Ce au în comun aceste țări? Sunt fie țări estice fie țări cu un nivel de trai ridicat. Astăzi există chiar și o Euroligă în care concurează cele mai bune echipe din țările europene. Europenii sunt cunoscuți ca adepți ai fotbalului deoarece a fost primul sport popular pe continentul lor. Cu toate acestea, au început să iubească și baschetul, practicându-l la cel mai înalt nivel.
Baschetul a apărut în anul 1891 în SUA, iar primele asociații de baschet din Europa s-au format între anii 1910 și 1920. Surprinzător și fantastic pentru iubitorii de baschet, unele dintre aceste asociații încă există și astăzi. Prezența baschetului în Europa de mai bine de 100 de ani este unul dintre cele mai puternice motive pentru care acest sport de strategie și echipă este atât de popularizat.
Încă de la momentul apariției, asociațiile europene de baschet au început să găzduiască turnee care au contribuit și mai mult la răspândirea baschetului în rândul europenilor. În anul 1936 baschetul era atât de popular încât a devenit sport olimpic, competiție pe care Ungaria avea să o câștige în anul respectiv.
Aceste competiții au jucat un dublu rol în popularizarea baschetului în Europa: prin turneele care aveau loc baschetul devenea tot mai cunoscut în rândul oamenilor, și totodată stârnea competivitatea și spiritul suporterilor care se formau în jurul echipelor.
Un alt motiv pentru care baschetul detronează fotbalul în Europa de Est este că există mai putine bariere pentru intrarea în baschet decât există în fotbal. Nici echipamentul nu este unul complicat, și nu este necesară o recuzită costisitoare pentru a putea practica acest sport. La nivelul Europei baschetul este mai puțin popular în țările sărace din cauza lipsei răspândirii informației prin intermediul mass-media.
De asemenea, baschetul este mai popular în Europa de Est comparativ cu țările din Vest deoarece acest sport era unul dintre sporturile prioritizate în URSS care participa cu mulți jucători valoroși la competiții, iar această influență și-a pus amprenta pe țările sovietice. Astfel, aceste țări au avut multe legende ale baschetului pe care populația să le admire.
Probabil cel mai important factor în popularizarea unui sport este existența unor modele care să inspire generațiile următoare, lucru pe care l-am văzut și în fotbal sau tenis. Cetățenii țărilor care trimit sportivi la competiții internaționale precum Jocurile Olimpice încep să prezinte interes și să urmărească aceste competiții pentru a vedea performanța compatrioților lor. Astfel aceștia se familiarizează cu sportul respectiv și cresc șansele chiar să îl practice în viitorul apropiat.
Toate acestea au făcut ca în Europa de Est baschetul să devină o adevărată industrie susținută de milioane de cetățeni. Europenii își susțin trup și suflet favoriții și așteaptă competițiile cu nerăbdare. Pariază pe echipele favorite și urmăresc cu mare interes meciurile. Statistica arată că încet dar sigur, baschetul se popularizează și în rândul țărilor din Europa de Vest, unde datorită mediatizării începe să devină tot mai cunoscut.