Acuzați că au boicotat un eveniment pentru copii, artiștii de la Filarmonica Sibiu vin cu explicații - Sindicat: „Nu au chiulit. Au fost să doneze sânge”
foto: arhivă

Doi angajați ai Filarmonicii de Stat au fost acuzați că au boicotat un eveniment pentru copii găzduit de instituția de cultură din Sibiu. Aceștia au lipsit de la concertul educativ „Prințesa și balaurul”, care ar fi trebuit să aibă loc vineri. Din cauza absenței instrumentiștilor, evenimentul a fost anulat. În urma acuzațiilor din partea conducerii, sindicaliștii au venit cu explicații, spunând că muzicienii „nu au chiulit” și că se încearcă „o campanie de dezinformare”. 

Concert anulat

În jur de o sută de copii ar fi trebuit să ia parte, vineri, la un concert educativ, găzduit de Filarmonica de Stat Sibiu. Din nefericire însă, evenimentul a fost anulat, din pricina faptului că doi instrumentiști nu s-au prezentat la ora stabilită. Conducerea instituției de cultură spunea, la finalul săptămânii trecute, că unul dintre muzicienii absenți a anunțat că va lipsi din motive medicale, însă celălalt nu ar fi oferit detalii. Situația a fost una neplăcută pentru cei mici, mulți dintre ei fiind copii care provin din centrele de plasament din județ. 

Sindicat: „E o campanie de dezinformare”

În urma acuzațiilor aduse de conducerea Filarmonicii din Sibiu, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști susține că managerul a pornit o „campanie de dezinformare publică” ce are scopul de „a devia atenția de la problemele arzătoare” din instituție. Sindicaliștii mai spun că muzicienii acuzați că au lipsit fără motiv nu au „chiulit” de la concert, explicând situația. 

„Referitor la evenimentul din 24 februarie 2023, colegii din compartimentul artistic, care acum se confruntă cu o campanie de denigrare, nu au <<chiulit>> sau <<neonorat contractul>> așa cum sa menționează în comunicatul de presă înaintat de managerul filarmonicii. Angajații au exercitat dreptul la o zi liberă și concediu medical în condiții de urgență atunci când donează sânge sau când au probleme de sănătate, așa cum este prevăzut în lege. Din incidentul regretabil din 24 februarie 2023, managerul filarmonicii în mod premeditat a omis în comunicarea de presă înaintată de către conducere, că adevăratul motiv pentru neprezentarea colegilor la concert educativ cameral, se datorează faptului că un coleg a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, iar al doilea coleg, neprimind niciun răspuns la solicitarea scrisă de a fi informat despre sarcinile de serviciu care i se cuveneau, s-a prezentat la donare de sânge cum era programat”, se arată în comunicatul de presă remis de Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu.

Sindicaliștii spun că nu era nevoie ca evenimentul să fie anulat, deoarece cei cinci instrumentiști prezenți ar fi putut susține concertul, programul fiind în proces de alcătuire. „O altă omitere din partea conducerii către publicului larg, dar și către copii, părinți și învățătoare prezenți la eveniment, este că dirijoarea responsabilă pentru a prezenta concertul educativ, adaptându-se la faptul că lipseau doi muzicieni din motive întemeiate, a propus o soluție imediată de a realiza concertul educativ prezentând un program cu cei 5 muzicieni disponibili. Pentru cei 5 muzicieni nu ar fi fost nicio problema din punct de vedere profesional să adapteze noul program pentru a rezolva o situație neprevăzută, mai ales că tot în acea dimineața era și prima repetiție programată. Cu alte cuvinte, programul era încă în proces de alcătuire. Însă managerul instituției de cultură a refuzat propunerea dirijoarei de a rezolva problema și a deturnat această situație pentru a crea o campanie de dezinformare și de denigrare a muzicienilor din colectivul artistic, pentru a DISTRAGE ATENȚIA de la problemele reale cu care se confruntă Filarmonica de Stat Sibiu”, transmite SAIFS.

CITEȘTE ȘI: Protest la Filarmonica din Sibiu 

Din cauza anulării concertului educativ, imaginea filarmonicii a fost afectată, spun sindicaliștii. De asemenea, în contextul în care conducerea instituției a precizat că vor exista probleme juridice în cazul restituirii banilor pentru biletele achiziționate, sindicaliștii susțin că evenimentul ar fi trebuit să fie gratuit. „În concluzie pentru a-și atinge scopurile personale prin victimizare și discreditând imaginea instituției în public, managerul în loc să soluționeze aceste nereguli prin retragerea din activitate în conflictul iscat între angajații instituției și funcția pe care o deține, a preferat să sacrifice publicul format din copii, să se victimizeze și să arunce vina asupra angajaților care de când a venit la conducere instituției, lucrează într-un stres permanent și o tensiune de neimaginat”, încheie SAIFS comunicatul de presă.

Scandalurile se țin lanț la Filarmonica din Sibiu. În ultimii ani, mai mulți angajați au acuzat că nu au o colaborare tocmai bună cu actualul manager, Cristian Lupeș. „Confruntările” s-au dat, multă vreme, în spatele scenei însă, în ultimele săptămâni, acestea au ajuns și în atenția publicului. Ultimele conflicte au avut legătură cu situația unui artist căruia, deși a câștigat un post la filarmonică prin concurs, pe perioadă nedeterminată, nu i-a fost prelungit contractul. 

VEZI AICI CE RECLAMĂ MUZICIENII

VEZI AICI CE SPUNE MANAGERUL DESPRE CAZUL ARTISTULUI 

Ultima oră