statistică: cele mai grave accidente din sibiu au loc vinerea și lunea - principala cauză, viteza excesivă 

O analiză efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulație înregistrate în anul 2022 în județul Sibiu relevă că cele mai multe dintre evenimente s-au produs în zilele de vineri și luni. Concluzia polițiștilor este că, atât la început, cât și la final de weekend, valorile de trafic sunt mult mai mari. Pentru a evita producerea unor noi catastrofe pe șosele, IPJ Sibiu va concentra resursele în aceste zile și va trimite mai mulți agenți în trafic. 

Peste 500 de accidente rutiere s-au produs, anul trecut, pe șoselele din județul Sibiu. Dintre aceste, 89 au fost grave, fiind soldate cu 32 de persoane decedate și 78 rănite grave. Comparativ cu anul 2021, s-a constatat o scădere a evenimentelor produse pe șosele. Au fost cu 22 mai puține accidente grave și cu opt mai puține persoane decedate. 

Cauzele accidentelor. Viteza excesivă, pe primul loc

Douăzeci de accidente rutiere s-au produs, anul trecut, din cauza vitezei excesive, fiind soldate cu decesul a zece persoane. Alte 16 au fost rănite grav. Potrivit polițiștilor, 22,47% din numărul total accidentelor grave s-au produs din cauza vitezei neadaptate. 

Din cauza neacordării priorității de trecere vehiculelor s-au produs unsprezece accidente grave soldate cu decesul a două persoane și rănirea a altor zece. De asemenea, din cauza neacordării de prioritate pietonilor, au avut loc nouă accidente grave, acestea fiind soldate cu un mort și opt răniți. Și depășirile neregulamentare au condus la evenimente grave. Opt persoane au murit și alte șase au fost rănite grav, în urma accidentelor cauzate de depășiri. 

CITEȘTE ȘI: Cele mai grave accidente rutiere din 2022 – Peste treizeci de oameni au murit pe șoselele din Sibiu

„Din analiza accidentelor grave și ușoare, cu privire la principalele cauze care au condus la producerea accidentelor de circulație s-a constatat că, în perioada supusă analizei, au existat cinci cauze majore care au condus la producerea a 54,78% din accidente, acestea fiind: neacordarea de prioritate vehiculelor (79 accidente); viteza neadaptată la condițiile de drum/viteza excesivă (77 accidente), neacordare prioritate pietoni (51 accidente), indisciplină bicicliști (51 accidente) și depășire neregulamentara (26 accidente) aspect ce determină orientarea cu prioritate a activităților preventive cât și a celor de creștere a fermității aplicării prevederilor legale în aceste direcții”, spune șeful IPJ Sibiu, chestorul Tiberiu Ivancea. 

Analiza ultimilor opt ani: Mai puține accidente grave decât în 2014

Evoluția dinamicii accidentelor rutiere cu victime, produse pe raza județului Sibiu, descrie o traiectorie oscilantă, în ceea ce privește numărul înregistrat în ultimii ani, după ce anul 2020 a cunoscut o scădere considerabilă. „Analizând evoluția accidentelor rutiere grave în ultimii 8 ani traiectoria este una descendentă, cu ușoare oscilații, realizând parțial obiectivul asumat de către Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu”, spune Ivancea.

statistică: cele mai grave accidente din sibiu au loc vinerea și lunea - principala cauză, viteza excesivă 

Vineri și luni, zilele cu cele mai multe accidente 

În aceeași analiză făcută de polițiști se arată faptul că zilele în care s-au produs cele mai multe accidente soldate cu victime sunt vineri și luni. „Putem concluziona faptul că atât perioada de început a weekend-ului, cât și cea de la începutul săptămânii prezintă cel mai ridicat risc rutier din punct de vedere al numărului accidentelor rutiere, fapt ce ne determină să concentrăm resursele umane cu prioritate în această perioadă, în care traficul rutier este aglomerat”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.

Din punct de vedere al intervalului orar cel mai afectat în anul 2022 a fost cel cuprins între orele 14:00-22:00, interval în care se concentrează și cele mai mari valori în rândul consecințelor înregistrate.

Cele mai multe accidente rutiere de anul trecut s-au produs în municipiul Sibiu: 224 la număr, fiind înregistrate 14 decese. Apoi, alte 115 accidente s-au produs pe drumurile naționale, 115 la număr, cu 13 persoane decedate. Și în Mediaș au avut loc 60 de accidente, dar și în Agnita 31. În Cisnădie s-au produs 20 de accidente soldate cu victime, iar în Dumbrăveni s-au produs 18 accidente. 

Ultima oră

Comentariul meu