De o săptămână, pe tronsonul al doilea al Autostrăzii Sibiu – Pitești, cuprins între Boița și Cornetu, a fost demarat diagnosticul arheologic intruziv menit să descopere eventualele castre romane din zonă.
Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova, printr-o postare pe pagina de socializare, în care explică: „Începând cu data de 16.02.2023, pe secțiunea a doua a Autostrăzii Sibiu – Pitești, a fost inițiat diagnosticul arheologic intruziv, pentru identificarea zonelor cu potențial arheologic aflate pe traseul obiectivului de infrastructură”, relatează ziarul Adevărul.
Sondarea terenului prin procedura de „diagnostic arheologic intruziv” este necesară pentru protejarea castrelor romane de pe Limes Alutanus, parte din Limes Dacicus – cel mai lung sector de frontieră terestră romană din Europa. Procesul de înscriere pe Lista Indicativă a Patrimoniul Mondial UNESCO, a frontierelor romane de pe teritoriul României, a fost definitivat chiar la finele lunii trecute.
„Existența siturilor este necesar a fi verificată prin cercetări intruzive”
Diagnosticarea intruzivă, de pe cea mai dificilă secțiune a Autostrăzii Sibiu – Pitești, are în vedere atât castrele romane cunoscute deja, cât cele care ar putea fi descoperite cu acest prilej, precum și alte vestigii ce trebuie sau ar putea fi astfel protejate.
„Studiul preliminar întocmit anterior cercetării de teren a relevat prezența unor situri documentate pe baza literaturii de specialitate, a căror existență este necesar a fi verificată prin cercetări intruzive. Cercetarea arheologică este realizată de o echipă de specialiști ai Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din București, coordonată de arheolog dr. Andrei Măgureanu”, au mai menționat reprezentanții DRDP Craiova.
Arheologul dr. Andrei Măgureanu a mai menționat și că nu s-au descoperit, până în acest moment, în această sondare arheologică intruzivă, alte vestigii: „Deocamdată, până acum, s-a observat doar o stratigrafie, din păcate doar geologică, cu un strat vegetal sub care este stratul cu pământ și rocă. Pe Valea Oltului, între castrele de la Racovița și cel de la Boița, deocamdată, nu avem alte descoperiri arheologice inedite, în afara celor cunoscute”.