Protest la Filarmonica din Sibiu - Artiștii susțin concertul de joi cu banderole albe la mâini

Artiștii instrumentiști de la Filarmonica de Stat Sibiu au concertat, joi seara, cu banderole albe legate de brațe, în semn de protest, susținându-l astfel pe colegul lor Dumitru Trocin, al cărui contract de muncă nu a fost prelungit pe perioadă nedeterminată. 

Concertul simfonic de joi seara, de la Sala Thalia din Sibiu, a fost susținut de muzicieni cu banderole albe la mâini. Aceștia protestează pentru a-l susține pe un alt coleg, trompetistul Dumitru Trocin, al cărui contract de muncă nu a fost prelungit pe perioadă nedeterminată, situație pe care sindicaliștii o consideră ilegală.

Protest la Filarmonica din Sibiu - Artiștii susțin concertul de joi cu banderole albe la mâini

„Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu va cânta cu banderole albe în cadrul concertului din 23.02.2023 în susținerea colegului său trompetistul Dumitru Trocin, căruia conducerea a decis să nu îi prelungească contractul prin încadrarea pe perioada nederminată într-un post vacant pe care tânărul muzician îl câștigase prin concurs public acum 3 ani în data de 27.01.2020”, au transmit, printr-un comunicat de presă, sindicaliștii. 

În ultima săptămână, un scandal s-a aprins în spatele cortinei de la Filarmonica din Sibiu. Pe de o parte, sindicaliștii susțin că unui coleg nu i-au fost respectate drepturile conform Codului Muncii, iar pe de altă parte, managerul Cristian Lupeș, susține că au fost respectate toate prevederile.

CITEȘTE ȘI: Scandal cât casa la Filarmonică – Managerul nu mai dirijează

CITEȘTE ȘI: Managerul de la Filarmonica din Sibiu despre muzicianul care nu a fost angajat pe perioadă nedeterminată – „I-am oferit un contract de colaborare”

Redăm mai jos comunicatul de presă remis de SAIFS:

Comitetul Sindical și membri ai SAIFS au realizat demersurile necesare și au cerut conducerii să ia o decizie care să evite încă un proces între angajați și Filarmonica de Stat Sibiu. Cu stupoare realizăm că nu am avut cu cine dialoga. Conducerea filarmonicii refuză să aplice ceea ce prevede Codul Muncii pentru cazurile similare, luând în considerare doar ceea ce le convine din legislație. Această abordare defectuoasă se evidențiază prin faptul că Filarmonica de Stat Sibiu a pierdut până acum toate litigiile. 

Biroul managerului din păcate este închis pentru bunul simț și dialog. De exemplu, ultima ședință între Sindicat și conducere din 17/02 a fost anulată unilateral știind problema care trebuia a fi rezolvată acum, nu mâine. O problema care afectează viața unui tânăr muzician. 

Soluțiile înaintate de conducere, precum încheierea unui contract pe perioada determinată sau contract pe drepturi de autor nu rezolvă problema și afectează în mod direct drepturile colegului nostru Dumitru Trocin. 

Este evident că dorința managerului și eforturile sale de a “armoniza” prin prezența sa “pe scenă între colegi” se dovedește a fi defectuoasă din moment ce print-un vot intern al Sindicatului SAIFS la care au participat 88% de membri la întrebare: “Cerem destituirea din funcție a managerului C.C. Lupeș?” 92% din participanți au votat: DA! 

Să avem un mediu în care morala si etica să primeze nu este o cerință fără sens. 

Transformarea într-o “instituție dinamică” doar prin imagine bazată pe o performanță iluzorie și o imagine de balon de săpun, este o iluzie care la momentul dispariției sale va lăsa loc unei dezamăgiri profunde. Cultura este un vector esențial al societății democratice pentru a menține și răspândi valorile morale și etice, care stau la baza societății civile europene. În momentul in care aceste valori nu sunt sprijinite în mediul cultural și artistic, apare întrebarea: spre ce ne îndreptăm? Încă o dictatură? 

Încă o poveste despre un “șef” care doar vrea performanță și care nu este înțeles de subalterni? 

Însă concret: unde sunt proiectele cu Fondurile Europene? Unde sunt proiectele prin PNRR? Unde este implementarea măsurilor de integritate la nivelul instituției conform Transparenței Instituționale și a Strategiei Naționale Anticorupție pe care le cere Sindicatul? 

Mândria pe care o au sibienii când vorbim despre instituțiile de cultură ale județului este datorată colectivelor artistice de excepție din care sunt alcătuite. Angajările făcute fără concurs și contracte directe realizate prin acordul părților pun în pericol calitatea și coeziunea artistică a colectivelor artistice. Închipuiți-vă că cei cu contracte pe perioada determinată sunt la cheremul conducătorului instituției și dacă avem un “șef” care folosește în mod evident criterii de obediență în locul criteriilor de performanță ca vector decizional, unde ajungem? Despre ce valorile etice și morale vorbim? 

În mediul muzical nu este un secret că domnul Cristian Călin Lupeș nu are calități de dirijor. În acest sens colectivul artistic al Filarmonicii de Stat Sibiu s-a bucurat de decizia lui de a diminua colaborarea artistică cu orchestra filarmonicii si pentru faptul că a cedat locul pe podium dirijorului Tiberiu Oprea, un dirijor la înălțime pentru a prezenta un program solicitant cu muzica contemporană românească. 

Ultima oră

Comentariul meu