Opt școli din județul Sibiu prezintă risc seismic ridicat – Alte 34 ar putea fi afectate serios în caz de cutremur
Sursa foto/Facebook: Centrul Școlar De Educație Incluzivă Dumbrăveni

După ce au apărut noi date în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), se arată că în județul Sibiu sunt peste 40 de școli încadrate în categoriile de Risc seismic II, III ȘI IV, dintre care nici una în municipiu.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu transmit că 8 clădiri sunt încadrate în categoria Risc seismic II, 34 de clădiri sunt încadrate în categoria Risc seismic III, 3 clădiri sunt încadrate în categoria de Risc seismic IV. Însă, din totalul de 561 de clădiri, 516 școli nu au fost expertizate.

Cele opt școli încadrate în categoria Risc seismic II

Cele 8 clădiri încadrate în categoria Risc seismic II, mai exact construcții la care probabilitatea de prăbușire este redusă, dar la care sunt așteptate degradări structurale majore la incidența cutremurului aparțin unităților de învățământ din mai multe localități din județul Sibiu. Aceste clădiri sunt sau vor fi cuprins în programe de reabilitare:

– Centrul Școlar de Educație Incluzivă Dumbrăveni – 1 clădire;

– Colegiul Tehnic „August Treboniu Laurian” Agnita – 2 clădiri;

– Școala Gimnazială Săcel (structură a Liceului Tehnologic „Ioan Lupaș” Săliște – 1 clădire;

– Școala Gimnazială Nr. 1 Copșa Mică (structură a Liceului Tehnologic „Nicolae Teclu” Copșa Mică – 1 clădire;

– Școala Gimnazială Nemșa (structură a Școlii Gimnaziale „Stephan Ludwig Roth” Moșna – 1 clădire;

– Școala Gimnazială Biertan – 1 clădire;

– Școala Primară Copșa Mare (structură a Școlii Gimnaziale Biertan) – 1 clădire.

În categoria Risc seismic III sunt încadrate 34 de clădiri – construcții la care sunt așteptate degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările elementelor nestructurale pot fi importante. Șase clădiri aparțin unor unități de învățământ din municipiul Sibiu.

În categoria de Risc seismic IV  se încadrează construcții la care răspunsul seismic așteptat este similar celui corespunzător construcțiilor noi, proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare. Cele trei clădiri incluse în această categorie aparțin Grădiniței cu Program Prelungit „Didle Land” Sibiu (1 clădire), Liceului Tehnologic Mârșa (1 clădire) și Școlii Gimnazială „Matei Basarab” Turnu Roșu (1 clădire).

Potrivit ISJ Sibiu, din cele 561 de clădiri, 516 școli nu au fost expertizate până în momentul de față.

 

Ultima oră