consulul onorific al austriei la sibiu, acuzat de fraude cu cartele telefonice - finul lui iohannis a fost iertat de procurori
foto: arhivă

Andreas Huber, șeful Uniunii Consulilor Onorifici din România, consul onorific al Austriei la Sibiu și finul președintelui Klaus Iohannis, a trecut prin două investigații ale ANAF. În primă fază, Huber era acuzat că făcea parte dintr-o schema financiară cu cartele telefonice, aducând astfel un prejudiciu statului de trei milioane de lei. Deși era personajul principal într-o investigație penală, consulul a fost iertat de procurori. În cea de-a doua investigație, acesta a fost acuzat de o „inginerie” financiară pentru că a dedus nelegal cheltuielile cu chiria unui spațiu subînchiriat. De această dată, el n-a mai scăpat și a fost obligat să plătească paguba datorată statului. 

O investigație realizată de jurnaliștii de la Context.ro îl are în vizor pe Andreas Huber, un om de afaceri din Sibiu, finul președintelui Klaus Iohannis și consul onorific al Austriei la Sibiu. Huber conduce și Uniunea Consulilor Onorifici din România, uniune pe care el a înființat-o în anul 2015. În același timp, el deține mai multe companii, cele mai multe în domeniul auto. 

Fraudă cu cartele telefonice – ANAF l-a acuzat, procurorii l-au iertat

În anul 2014, ANAF a depus o plângere penală împotriva sibianului Andreas Huber, după ce inspectorii au descoperit o serie de tranzacții suspecte efectuate prin firmele familiei. Cercetările fiscului au pornit de la o sesizare a omologilor maghiari. Cei din Ungaria au observat că o firmă locală a înregistrat achiziții suspecte de la una dintre companiile consulului onorific. 

Inspectorii fiscali din cele două state au săpat mai adânc, descoperind astfel că firmele din Ungaria erau firme „fantomă”. În acte, acestea păreau că ar cumpăra cartele telefonice prepay, emise de companii românești. Valorau milioane de euro și apăreau ca fiind exportate din Cluj în Ungaria, însă ANAF a concluzionat că ele n-au părăsit România niciodată. 

Inspectorii ANAF au mai descoperit atunci că firmele sibianului Andreas Huber au vândut, în perioada 2010-2011, cartele telefonice de milioane de euro către cinci firme maghiare, majoritatea administrate de cetățeni români. Cercetările au stabilit că o parte dintre aceste achiziții nu au fost declarate la fisc de către companiile ungurești și că unele firme nu au funcționat niciodată la sediul declarat sau administratorii n-au fost identificați, se mai arată în investigația context.ro. Tranzacțiile erau suspecte și datorită faptului că toate firmele respective erau deschise în 2010-2011, iar la scurt timp de la activare, au fost abandonate. 

SIM-urile, livrate în parcări sau la margine de drum

Toate cartelele telefonice vândute de Hubert ar fi trebuit să fie livrate în Ungaria însă, potrivit documentelor de parcurs, ele n-au ieșit din România. Toate transporturile se făceau în afara programului, cartelele fiind livrate în locuri bizare: în parcări sau chiar pe șosele, unde nu existau depozite. Fiscul a suspectat că afacerea era necurată și fiindcă toate SIM-urile emise de operatori telecom din România puteau fi utilizate doar în rețele naționale sau în sistem roaming, dar cu costuri foarte mari. 

Concluzia Fiscului a fost că toate aceste cartele, care ar fi trebuit să fie exportate în Ungaria, au fost, de fapt, revândute în România. De aceea, cele două firme ale consulului onorific ar fi prejudiciat bugetul de stat, conform ANAF, cu peste 3 milioane de euro, reprezentând TVA-ul neplătit. În ciuda acuzațiilor, procurorii de la Sibiu care au investigat cazul au închis dosarul, deoarece probele nu au fost suficiente. 

Pentru Andreas Huber episodul dosarului penal e demult încheiat. Acesta a declarat pentru Context.ro că a fost convins că nu va avea probleme la finalul cercetărilor. El a mai precizat că a verificat codurile TVA ale firmelor cărora le-a vândut cartelele, însă nu știe ce s-a întâmplat cu SIM-urile. 

Firma și consulatul în același loc

Și în anul 2017 Huber era ochit de ANAF. Inspectorii fiscali au stabilit atunci că una dintre firmele familiei consulului a plătit taxe mai puține pentru că a băgat în contabilitate chiria unui spațiu unde de fapt funcționa consulatul. Huber închiriase practic un birou de la Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice pentru a-l subînchiria. Biroul era folosit, de fapt, pentru activități consulare, și nu în folosul firmei, au arătat inspectorii fiscali. Mai mult, pentru a plăti mai mult impozit pe profit, acesta a inclus drept cheltuieli deductibile peste 90.000 de lei. Hubert a mers în instanță cu acest caz iar în final Curtea Supremă a dat dreptate Fiscului. 

Balul consulilor onorifici. Sponsor, un condamnat penal

În anul 2020, Uniunea Consulilor Onorifici din România, pe care o conduce Huber, a organizat Balul Primăverii. Vicepreședintele acestei uniuni este Ioan Donca, consulul onorific al Letoniei și consilier al lui Nicolae Dumitru, condamnat penal. Unul dintre sponsorii balului a fost Niro Investment Group, compus din firme controlate de însuși Nicolae Dumitru. 

La ediția banului, Andreas Huber s-a fotografiat în fața bannerului Niro Investment, lipit de cel al firmei sale, Autohaus Huber. Cu toate acestea, consulul susține că nu a existat niciun contract de sponsorizare încheiat cu Niro Investment, despre care spune că nu a auzit niciodată. „Nu am niciun contract de sponsorizare cu acest Niro, n-am auzit de acest Niro, nu știu cine este”, a spus Huber pentru Context.ro. 

Pe de altă parte, pe site-ul Niro Investment Group un comunicat din anul 2021 spune foarte clar că firma a sponsorizat balul. 

Sursa: Context.ro  

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu