alei inundate la cimitirul municipal din sibiu - "trebuie să merg cu cizme acolo, e penibil"

Aleile din Cimitirul Municipal Sibiu s-au inundat după topirea zăpezii, iar oamenii nu pot ajunge la locurile de veci ale celor dragi din cauza condițiilor proaste în care acestea sunt întrețiute. 

UPDATE 

Redăm mai jos răspunsul integral al Primăriei Sibiu:

„Serviciul de Administrare a Cimitirului Municipal, cu sprijinul Primăriei Sibiu, realizează în fiecare an, etapizat, lucrări de modernizare a acestui obiectiv public. În ceea ce privește aleile din zona nouă a Cimitirului, cu acces dinspre Calea Cisnădiei, precizăm că acestea vor fi amenajate pe măsură ce pe locurile noi de mormânt vor fi construite monumentele funerare, urmărindu-se astfel protejarea ulterioară a investițiilor față de posibile deteriorări cauzate de lucrările la morminte.

Astfel, așa cum am anunțat în data de 17 ianuarie 2023 printr-un comunicat de presă, reabilitarea a 5 alei din această zonă nouă a Cimitirului este inclusă în bugetul acestui an. Consiliul Local Sibiu a aprobat proiectele și urmează ca serviciul care administrează Cimitirul să organizeze procedurile de achiziție pentru execuția lucrărilor. Valoarea estimată a acestor lucrări este de 1.100.000 lei. În cadrul investițiilor va fi asigurată și o mai bună evacuare a apelor pluviale. Până la începerea lucrărilor, aleile sunt menținute în stare utilizabilă prin pavarea cu pietriș și material asfaltic.
Subliniem că imaginile prezentate de către cititor au fost realizate imediat după topirea zăpezii de săptămâna trecută, reflectând un fenomen natural și de scurtă durată a îmbibării solului cu o cantitate mare de apă rezultată în urma topirii bruște a zăpezii. În fapt, a fost o situație punctuală, de scurtă durată, în rest aleile fiind practicabile.
Serviciul de Administrare a Cimitirului Municipal nu a înregistrat sesizări sau reclamații din partea cetățenilor cu privire la inundarea aleilor din zona celor trei porți de acces dinspre Calea Cisnădiei”.

 

ȘTIREA INIȚIALĂ

Un cititor al publicației ne-a semnalat faptul că este indignat de condiția deplorabilă în care se află o zonă a Cimitirului Municipal Sibiu. Este vorba despre poarta trei, cu intrare dinspre Calea Cisnădiei, acolo unde mai multe alei secundare sunt fie inundate, fie umplute de mizerie.

În imaginile trimise de Adrian Stănese, care frecventează zona de mai bine de cinci ani, se poate observa cum în urma topirii zăpezii, una dintre alei a fost umplută cu apă, accesul fiind unul dificil către locurile de veci, iar podețul care face accesul spre aceasta este fisurat și plin de peturi de plastic și ambalaje.

alei inundate la cimitirul municipal din sibiu - "trebuie să merg cu cizme acolo, e penibil"

„Zona s-a dezvoltat de acum 5-6 ani, iar în pandemie, locul s-a umplut. Acum sunt deja 5 ani de când știu eu locația, iar zona este deplorabilă. Aleile dintre morminte la cea mai mică ploaie nu mai pot fi accesate, trebuie să alegi orice altă rută printre ele pentru a ajunge la morminte. Ținând cont că este vorba despre un loc în care nu ne este ușor sau simplu să-l frecventăm, cu atât mai tare se complică lucrurile dacă mai sunt și condiții extrem de proaste. Trebuie să te ferești de toate bălțile” spune Adrian Stănese.

„Podețul prin care se face accesul este fisurat, iar acolo mai sunt și sticle de plastic. Chestiunea de bază este de fapt că cimitirul vinde locurile de veci cu sume destul de mari, vorbim poate de milioane sau zeci de milioane de lei, plus taxa anuală de salubrizare. Nu e normal, efectiv trebuie să merg cu cizme acolo, e penibil. Te duci încărcat deja într-o zonă care nu îți face plăcere până la urmă și trebuie să te ferești de toate bălțile pentru că nu sunt în stare să paveze niște alei destul de importante, pentru că vorbim de niște alei care despart o zonă de câteva sute de morminte, nu vorbim de cele mici” a completat cititorul.

alei inundate la cimitirul municipal din sibiu - "trebuie să merg cu cizme acolo, e penibil"

Sibianul a trimis o sesizare către Primărie

Sibianul susține că a depus o sesizare la Primăria Sibiu recent, însă consideră că răspunsul acestora nu va veni foarte curând. „Am depus o sesizare la primărie, într-adevăr cu doar câteva zile în urmă, iar răspunsul acestora a fost că cererea se află în analiză tehnică. Am un presentiment că nu va veni un răspuns final, iar dacă va veni, va veni peste foarte mult timp” a mai spus acesta.

Ora de Sibiu a trimis o solicitare către Primăria Sibiu, iar până la ora publicării știrii nu a fost primit un răspuns oficial.

 

Ultima oră

Comentariul meu