PSD cere autorităților de la Kiev să oprească imediat dragarea de mare adâncime pe Canalul Bâstroe.
Lucrările de dragare sunt un dezastru ecologic! Prin adâncirea, fără precedent, a Canalului, până la 8-10 metri, pentru a face posibilă navigația navelor de mare capacitate, se modifică dramatic debitele și circulația apei, cu efecte fatale asupra biodiversității Deltei Dunării. Experții de mediu afirmă că tot ce depășește 8 metri pe canalul Bâstroe ar distruge Delta Dunării.
Autoritățile navale ucrainene au anunțat deja armatorii că șenalul are o adâncime de 7 metri, ceea ce permite intrarea pe Canalul Bâstroe a unor nave mari. Însă partea română nu a fost informată despre aceste lucrări de adâncire.
Debitele au scăzut pe brațul Sulina din cauza lucrărilor făcute de partea ucraineană, ceea ce afectează deplasarea navelor de transport. În plus, dragajale efectuate și pe brațul Chilia, pentru a asigura debitele pe Bâstroe, provoacă retragerea apei de pe canalele adiacente din Delta Dunării și afectează atât flora și fauna, cât și transportul de pasageri.
Delta Dunării, datorită unicității și bogăției sale în floră și faună, a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO în 1991, fiind clasificată ca rezervație a biosferei. Situl Delta Dunării, începând din 21 mai 1991, este protejat prin convenția Ramsar, ca zonă umedă de importanță internațională.
PSD a atras primul atenția asupra acestui pericol și a cerut Comisiei Europene, în mod oficial, prin europarlamentarul Victor Negrescu, să se pronunțe asupra acțiunii unilaterale a Ucrainei, care ignoră convențiile și acordurile internaționale la care este parte.
România s-a dovedit un vecin și partener onest. A primit milioane de refugiați ucraineni, le-a asigurat casă, masă, locuri de muncă pentru adulți și școală pentru copii. A facilitat exportul grânelor ucrainene, cu mari eforturi și costuri considerabile. A asigurat sprijin internațional și suport în toate modurile posibile pentru ca Ucraina să reziste în fața invaziei rusești. Aceeași onestitate trebuie să o arate și Ucraina oprind imediat lucrările care pun în pericol viitorul Deltei Dunării.
Îmi aduc aminte că, în anul 2017, în perioada în care eram comisar general al Gărzii Naționale de Mediu, celebrul realizator de emisiuni Jeremy Wade, ne-a însoțit în controalele noastre din Delta Dunării. Îmi amintesc cu ce admirație spunea că este cel mai frumos loc din Europa și că trebuie să facem orice pentru a proteja și a transmite această bogăție a planetei generațiilor următoare.
Este nu doar datoria noastră, a românilor, ci a tuturor, indiferent de naționalitate, de a proteja cu orice preț situl UNESCO Delta Dunării!