păstrăvăria din cârțișoara, ruinată de focarul de septicemie – se redeschide cel mai probabil anul viitor – „excludem posibilitatea unei mâini criminale”

Păstrăvăria Laita din Cârțișoara a întâmpinat o situație dificilă la începutul lunii februarie. Un focar de septicemie a fost descoperit la păstrăvărie, iar toți peștii au fost sacrificați. 

Un focar de septicemie a creat probleme păstrăvăriei Laita, care în urma inspecțiilor au fost nevoiți să sacrifice toți pești pe care îi aveau. „O să dezinfectăm, vom repopula peste vreo 4-5 luni când stabilesc și autoritățile că putem intra. Respectăm regulile pentru a nu mai rămâne virusul acolo. Ne afectează producția de anul acesta. Anul acesta nu o să mai fim pe piață, probabil nici în prima parte a anului viitor” ne-a spus Ilie Troancă, reprezentant Romsilva.  

Printre măsurile pe care păstrăvăria le-a avut de luat se numără și amplasarea unui plase peste bazine cu ochiul de 12-18 cm pentru a nu mai putea intra păsările. Scopul acesteia a fost de a preveni răspândirea virusului și la alte păstrăvării. 

Statul îi va despăgubi pe producători

Marți, 21 februarie este ultima zi în care vor fi sacrificați peștii de la păstrăvăria Laita, iar pierderile suferite vor fi calculate împreună cu un reprezentant al Direcției Sanitar Veterinară, pentru a fi despăgubite de Stat. „Legat de situația de la păstrăvăria Laita, vom recupera banii de la Stat pentru că e situație de carantină. Statul ne va despăgubi. În acest moment nu știu la cât se ridică valoarea pierderilor, se fac calcule împreună cu Direcția Sanitară Veterinară și vom vedea” a spus Troancă. 

Proveniența virusului nu este cunoscută de către proprietarii păstrăvăriei, însă consideră că nu este „mâna” unei persoane la mijloc. „Nu pot să îmi imaginez cum a ajuns virusul la pești. Știu că la Albota a fost acum 7-8 luni un focar, dar ar fi forțat să spun că de acolo a ajuns la noi. Exclud posibilitatea că cineva ar fi vrut să ne facă rău. Aș forța să zic că a fost o „mână criminală”, să susțin că cineva a vrut să ne saboteze” a mai spus sursa citată. 

Citește și: Focar de septicemie la păstrăvăria Laita din Cârtișoara – Toți peștii vor fi uciși

Ultima oră

Comentariul meu