Organizatorii de evenimente din Sibiu, comentează schimbările din ghidul pentru Agenda Culturală - De la ”ne așteptam” până la ”suntem obișnuiți”

Ghidul pentru Agenda Culturală a fost publicat spre consultarea publică la începutul săptămânii. Organizatorii de evenimente din Sibiu au observat numeroase schimbări, însă cei mai mulți le consideră pozitive, ghidul din 2023 fiind mult mai clar decât cel din anul precedent. Alții spun că nu s-au uitat peste modificări, iar o altă parte se ferește să se pronunțe public, deși ”pe la colțuri”, cu toții comentează. Cea mai importantă schimbare este cea legată de împărțirea pe arii tematice și divizarea pe categorii, respectiv evenimente mari, medii și mici. Cel mai probabil aceste lucruri vor aduce și cele mai mari nemulțumiri, atunci când, după depunerea de proiecte, se va face împărțirea pe categorii. Municipalitatea a alocat în total pentru Agenda Culturală a Municipiului Sibiu, suma de 7.000.000 lei.

Ghidul de anul acesta a suferit mai multe modificări. De la faptul că acum evenimentele sunt împărțite pe categorii, până la schimbări ce țin de finanțare, respectiv de criteriul de departajare a evenimentelor mici, medii și mari. Organizatorii de evenimente din Sibiu au citit ghidul, însă sunt și foarte mulți care încă nu au fost curioși să afle care sunt schimbările apărute. Cu toate acestea, cei care au avut timp să arunce o privire spun că schimbările sunt benefice, pe de o parte, dar în același timp și procesul va fi mai de durată din cauza birocrației.Organizatorii de evenimente din Sibiu, comentează schimbările din ghidul pentru Agenda Culturală - De la ”ne așteptam” până la ”suntem obișnuiți”

Andrei Drăgan, Târgul de Crăciun – ”În mare mi se pare în regulă”

Organizatorii unora dintre cele mai mari evenimente din Sibiu s-au arătat mulțumiți de schimbările aduse în noul ghid. „Am văzut ca s-a introdus noțiunea de evenimente mici, medii, mari. Mi se pare în regulă pentru că este un mod mai bun de a nu pune toate evenimentele în aceeași categorie și, probabil, se urmărește și o justificare a sumelor de amploare. Ca și concept, în mare, mi se pare o implementare bună. Nu vedem vreo dificultate”, spune Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun din Sibiu.Organizatorii de evenimente din Sibiu, comentează schimbările din ghidul pentru Agenda Culturală - De la ”ne așteptam” până la ”suntem obișnuiți”

Andrei Oltean, Street ART Festival – ”Ghidul oferă mai multă claritate”

Organizatorul Festivalului Street Art spune că toate schimbările din ghid îl fac să fie mult mai clar, dar în același timp va fi nevoit întocmească mai multe documente. „Am văzut că sunt ceva modificări. Din câte am văzut nu sunt modificări majore sau de structură, cumva mai trebuie sa depunem mai multe documente dacă schimbăm ceva.  Trebuie să ai peste 75 de puncte ca să te califici, trebuie grijă mare la limbaj, trebuie să fie foarte clar totul. Ghidul oferă mai multă claritate. Însă este foarte greu să vorbești foarte clar despre un eveniment pe care îl ai in vară și tu faci hârtiile din februarie”, spune Andrei Oltean, organizatorul Street ART Festival.Organizatorii de evenimente din Sibiu, comentează schimbările din ghidul pentru Agenda Culturală - De la ”ne așteptam” până la ”suntem obișnuiți”

Ramona Stroia, consultant – ”Mă așteptam să fie modificări”

Consultantul în materie de finanțări nerambursabile, Ramona Stroia, spune că schimbările aduse în ghid fac ca operatorul cultural să înțeleagă mai bine în ce categorie de eveniment se încadrează.Organizatorii de evenimente din Sibiu, comentează schimbările din ghidul pentru Agenda Culturală - De la ”ne așteptam” până la ”suntem obișnuiți”

„L-am parcurs și, personal, cred că este o varianta potrivită pentru orașul nostru. Mă așteptam să fie modificări. Era normal să apară o variantă nouă de ghid. Nu este chiar obligatorie participarea artiștilor de talie internațională la evenimentele de amploare. Am mai observat că la începutul ghidului apare împărțirea bugetului pe arii și pe categorii si cred ca operatorul cultural și este mai ușor să încadreze proiectul exact unde crede că se încadrează. La o primă vedere, nu cred ca ar afecta operatorii într-un anume fel. Cred că îți poți găsi foarte ușor linia de finanțare”, spune Ramona Stroia, consultant în materie de finanțări nerambursabile.Organizatorii de evenimente din Sibiu, comentează schimbările din ghidul pentru Agenda Culturală - De la ”ne așteptam” până la ”suntem obișnuiți”

Silvia Macrea, Junii Sibiului – ”Ne adaptăm cerințelor”

Silvia Macrea, manager al Ansamblului folcloric „Cindrelul – Junii Sibiului”, spune că schimbările din ghid nu pot afecta organizatorii de evenimente. „Noi suntem obișnuiți să ne adaptăm cerințelor finanțatorilor, să concepem proiecte în conformitate cu ghidurile și respectăm decizia fiecărei autoritate finanțatoare”, spune Macrea.

Alții nu se pronunță, cel puțin nu oficial…

Alți organizatori de evenimente din Sibiu, precum Tiberius Marian, organizator Sibiu Music Festival, Tudor Popa, cât și Lupeș Cristian, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu sunt de părere că este important ca nemulțumirile să fie transmise mai întâi Primăriei Sibiu, în perioada de consultare publică, până la data de 20 februarie 2023.

Ghidul aflat în dezbatere publică, poate fi consultat, AICI.

 

 

 

 

 

Ultima oră