Managerul Filarmonicii din Sibiu, scandal cu angajații - Lupeș: „Nimeni nu își dorește un șef care să îi spună ce să facă”
Sursa: cristianlupes.ro

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști al Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS) a transmis, la începutul săptămânii, printr-un comunicat de presă, că se confruntă cu „probleme arzătoare” în cadrul instituției, considerând că, din cauza lipsei transparenței instituționale, se creează „o atmosferă toxică” la locul de muncă. De-a lungul anilor, aici au avut loc o serie de conflicte între câțiva angajați și director, ieșind la iveală faptul că atmosfera din interiorul instituției nu este deloc în concordanță cu ceea ce livrează muzicienii publicului. Pe de o parte, aceștia au susținut că se simt nedreptățiți, intimidați și chiar hărțuiți, iar pe de altă parte, managerul Cristian Lupeș a precizat că va continua să rezolve totul într-un cadrul legal. 

În ultimul comunicat de presă, SAIFS acuza, printre altele, că managerul „nu ține cont de transparența instituțională”, aceasta nefiind aplicată conform legislației în vigoare. Despre scandalurile care nu încetează să apară, sindicaliștii au spus că „toate acestea afectează imaginea instituției publice și creează o atmosferă toxica la locul de muncă al angajaților”. (VEZI AICI COMUNICATUL SAIFS)

Lupeș: „Biroul meu este deschis pentru toți”

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu susține că a căutat mereu să rezolve conflictele apărute într-un cadru civilizat și legal, fără a nega că acestea ar exista. De asemenea, a adăugat că uneori este dificil pentru întregul colectiv să treacă peste „unele reacții surprinzătoare ale unor colegi”. 

„Biroul meu este deschis pentru toți cei care doresc să comunicăm și să căutăm soluții într-un cadru civilizat și elevat. Sunt deseori prezent pe scenă printre colegi, primesc sugestii și feedbackuri și pe toate acestea încercăm să le <<armonizăm>> cu legislația pe care o avem la dispoziție. Depunem un efort susținut de a ameliora pozițiile contrare care apar firesc în orice colectiv. Uneori ne este tuturor greu să trecem peste unele reacții surprinzătoare ale unor colegi, dar sperăm că la un moment dat să găsim ținta comună. Aplicarea riguroasă a legii înseamnă parcurgerea unor proceduri obligatorii care prelungesc deciziile finale, dar cu înțelegere și înțelepciune sunt convins că în final ne putem atinge cu toții scopurile, dacă acestea respectă toate reglementările”, a precizat managerul Cristian Lupeș pentru Ora de Sibiu.  

Manager Filarmonică: „Toți se mândresc cu rezultatele excepționale”

Întrebat care consideră că sunt motivele pentru care angajații i-au adus, în ultimii ani, acuzații, dirijorul Cristian Lupeș a răspuns că a reușit să transforme radical o instituție bugetară într-o organizație culturală dinamică, iar prin prisma acestor schimbări pot apărea și „frământările” angajaților. Managerul Filarmonicii este de părere că nimeni nu își dorește un șef care să îi spună ce să facă, dar „toți se mândresc în final cu rezultatele excepționale”. 

„Aprecierea de care se bucură Filarmonica de Stat Sibiu la nivel național ne onorează si s-a dezvoltat tocmai în cei 3 ani și jumătate după ce am preluat această funcție. Cele două elemente nu pot fi disociate. Din partea majorității colegilor, publicului și criticilor, din partea organismelor care ne coordonează și chiar din partea Președintelui României am primit felicitări, laude, premii și distincții. Aceste lucruri se fac cu muncă susținută cu promovarea unor noi idei, cu lobby instituțional cu ajutorul și implicarea colegilor și mai ales cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu. Ca în orice domeniu de activitate, o astfel de schimbare radicală de viziune, care transformă o instituție bugetară într-o organizație culturală dinamică europeană, poate aduce si frământări sau poate evidenția uneori alte opinii. Acestea trebuie discutate în interiorul forurilor legal constituie pentru a se putea găsi formule de ameliorare și satisfacere dacă legea permite a oricărei idei noi, care duce către dezvoltarea instituțională. Nimeni nu își dorește un <<șef>> care să îi spună ce să facă, dar toți să mândresc în final cu rezultatele excepționale pe care le înregistrează Filarmonica de Stat Sibiu”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

În urma conflictelor recente, managerul Cristian Lupeș a decis să nu mai dirijeze în această săptămână. Ba mai mult, acesta a precizat, în fața muzicienilor, că va încerca, pe cât posibil, să aibă cât mai puține colaborări artistice. (VEZI AICI DETALII

Ultima oră

Comentariul meu