managerul de la filarmonica din sibiu despre muzicianul care nu a fost angajat pe perioadă nedeterminată - „i-am oferit un contract de colaborare”

Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu vine cu explicații după ce, la începutul săptămânii, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști al Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS) a transmis, printr-un comunicat de presă, că se confruntă cu „probleme arzătoare” în cadrul instituției. Voci din interiorul sindicatului au precizat că totul a pornit din cauză că unui angajat nu îi sunt respectate drepturile conform prevederilor Codului Muncii. Directorul Cristian Lupeș spune că, de fapt, povestea ar fi diferită. 

Cel mai recent conflict de la Filarmonica din Sibiu a izbucnit după ce unui angajat nu i-ar fi fost încheiat un contract pe perioadă nedeterminată, deși anterior lucrase în cadrul instituției timp de trei ani fără întrerupere. „În prezent cel mai recent caz similar este cel al unui angajat al filarmonicii care a câștigat concursul de angajare pe perioada nedeterminată, dar i s-a încheiat un contract pe perioada determinată și dupa 36 de luni de activitate fără întrerupere în cadrul instituției, managerul instituției ignora cererea sa de a trece pe un contract pe perioada nedeterminată, așa cum prevede Codul Muncii. Nerespectând drepturile tânărului muzician de a beneficia de un contract pe perioada nedeterminată conform legii, tânărul muzician este nevoit și el să caute dreptatea la tribunal”, se arată într-un comunicat de presă remis de Sindicatul Artiștilor Instrumentiști al Filarmonicii de Stat Sibiu (SAIFS). 

VEZI AICI CE SPUN COLEGII MUZICIANULUI

În urma acestor acuzații, dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu a venit cu explicații. Potrivit acestuia, muzicianul a câștigat, în ianuarie 2020, concursul de angajare pentru un post de artist instrumentist pe durată nedeterminată. Ulterior anunțării rezultatului, acesta a cerut să îi fie încheiat un contract pe perioadă determinată, pentru a putea beneficia de subvenția pentru cazare. Conform legii, muzicianul ar fi putut beneficia acum doar de un contract pe perioadă determinată, dar nu și-a dorit. Managerul spune că vrea să colaboreze pe mai departe cu artistul, astfel că, în această săptămână, i-a fost oferit un contract de colaborare. 

„Angajatul în cauză a participat și a câștigat concursul de angajare din ianuarie 2020 pentru un post de artist instrumentist pe durată nedeterminată. După anunțarea rezultatului concursului, Filarmonica a înregistrat CEREREA acestuia de a i se încheia un contract pe durată DETERMINATĂ, motivând nevoia de a beneficia la cerere de subvenția legală pentru cazare. Conducerea a aprobat cererea, a emis conform legii decizia de angajare pe durată determinată, atacabilă în termen de 20 de zile la Tribunalul Sibiu.  Conform legii, contractele pe durată determinată pot avea o durată maxima de 36 de luni (3 ani). După această perioadă de timp, (anul 2023) conform legii, angajatul poate beneficia cu acordul părților de un nou contract individual de muncă pe durată determinată pentru o perioadă de maxim 3 ani. Urmând procedurile legale, după consultarea și avizul pozitiv al Consiliului Administrativ, i s-a oferit angajatului un nou contract individual de muncă pe durată determinată. Angajatul a refuzat să îl semneze, dar noi încă avem deschisă această opțiune și așteptăm revenirea colegului nostru la sediu, ca membru al orchestrei. Legea nu permite transformarea unui contract individual de muncă pe durată determinată în contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Pentru că ne dorim să colaborăm mai departe cu colegul nostru, Filarmonica i-a oferit în această săptămână un contract de colaborare în orchestră pe care acesta l-a acceptat. Cerința sindicatului de a transforma un contract individual de muncă pe perioadă determinată în  contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată depășește prevederile legale”, a declarat, pentru Ora de Sibiu, Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

CITEȘTE ȘI: Managerul Filarmonicii din Sibiu, scandal cu angajații – Lupeș: „Nimeni nu își dorește un șef care să îi spună ce să facă”

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Art. 86. [accesul la angajarea pe durată nedeterminată]
    (1) Angajatorii sunt obligaţi să informeze salariaţii angajaţi cu contract individual de muncă pe durată determinată despre locurile de muncă vacante sau care vor deveni vacante, corespunzătoare pregătirii lor profesionale, şi să le asigure accesul la aceste locuri de muncă în condiţii egale cu cele ale salariaţilor angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. Această informare se face printr-un anunţ afişat la sediul angajatorului.