sibiul, mai scump decât anul trecut - de câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent
foto: arhivă

Costul traiului în municipiul Sibiu este mult mai scăzut decât în multe alte metropole europene, în timp ce în România se situează pe locul opt în topul celor mai scumpe orașe. Traiul în orașul de pe Cibin poate fi considerat accesibil, chiar dacă, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, costurile alimentelor, activităților recreative, transportului și chiriilor sunt mai ridicate.

Sibiul este, per total, mai ieftin decât București, Constanța, Cluj-Napoca și Oradea, însă mai scump decât Craiova, potrivit ultimelor date publicate de numbeo.com, platformă ce analizează nivelul de trai din marile orașe ale lumii, raportat la costul vieții din New York. Nouă orașe din România sunt analizate în această platformă, iar clasamentul, în funcție de costul vieții, este următorul: București, Constanța, Cluj-Napoca, Oradea, Brașov, Timișoara, Iași, Sibiu și Craiova. 

sibiul, mai scump decât anul trecut - de câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent
Sursa foto: Primăria Sibiu

Costul vieții în Sibiu – De câți bani ai nevoie pentru un trai decent 

O familie din Sibiu, formată din patru membri, are nevoie ca să trăiască, de un venit mediu lunar de 8.154,7 lei, fără a lua în calcul chiria. În anul 2022, de exemplu, aceeași familie ar fi avut nevoie de 7.413,28 lei. Față de anul 2020 se înregistrează creșteri mai mari. Pe atunci, costul traiului unei familii formată din patru membri era de 6.793,86 de lei. 

Potrivit datelor analizate de numbeo.com, o persoană singură plătește, în medie, pe lună, fără chirie, 2.366 de lei. Anul trecut, o singură persoană s-ar fi descurcat cu suma de 2.128,35 de lei. 

Salariul mediu net pe lună în municipiul Sibiu este 3.279,17 lei, mai mare decât era anul trecut. Potrivit aceleiași platforme, în 2022 salariul net a fost 2.902,80 lei, iar în anul 2020, 2.591,28 lei. 

Chirii ușor mai scumpe decât în 2022

Când vine vorba de chirii, se poate observa că prețul acestora a înregistrat o ușoară creștere. În luna februarie 2023, un apartament cu o cameră în centrul Sibiului se închiriază cu 1.356,99 lei pe lună. Același apartament, în 2022, se închiria cu 1.330,21 lei pe lună. În restul cartierelor, media lunară a chiriilor este de 1.228,12 lei, pe când anul trecut era 1.054,45 lei.  

S-au înregistrat creșteri mai mari în ceea ce privește apartamentele puse la vânzare. Metrul pătrat, pentru un apartament din zona centrală, este anul acest 7.741,09 lei, pe când anul trecut era 6.432,80 lei. În afara centrului, în restul cartierelor, metrul pătrat costă 5.819,85 lei față de 4.909,33 lei, cât era în 2022. 

sibiul, mai scump decât anul trecut - de câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent
foto: arhivă

Cât plătesc sibienii pentru o masă în oraș. S-au scumpit alimentele de bază

În municipiul Sibiu, două persoane care ies într-o seară la un restaurant, scot din buzunar, în medie, 150 lei doar pentru masă. Aceeași sumă era percepută și anul trecut, potrivit platformei anterior menționate. O bere costă, la restaurant, între 7 și 9 lei, o apă costă 4,50 lei, iar un cappuccino costa 9,33 lei. 

Dacă la restaurante nu întâlnim mari schimbă față de anul trecut, când vine vorba despre alimentele de bază cumpărate din supermarketuri, plătim mai mult. Spre exemplu, un litru de lapte costă acum, în medie, 6,45 lei. Anul trecut, costa 5,29 lei. Un kilogram de orez costă 6,11 lei, spre deosebire de anul 2022, când era 5,78 lei. Un cofraj de 12 ouă costă 9,36 lei. Anul trecut, costa 8,09 lei. S-au scumpit și merele. Un kilogram costă, în 2023, în medie, 4,40 lei, pe când anul trecut era 3,99 lei. Scumpiri sunt și la roșii. Anul acesta costă 7 lei/kg, iar anul trecut prețul era 6,15 lei/kg. O sticlă de vin se găsește la rafturi, în medie, la prețul de 25 lei, cu cinci lei mai scump față de anul trecut, iar o bere la jumătate de litru costă 4,38 lei, cu cincizeci de bani mai mult față de anul trecut. 

sibiul, mai scump decât anul trecut - de câți bani are nevoie o familie pentru un trai decent
foto: arhivă

Mai mulți bani pentru sport

Sibienii plătesc mai mult și pentru activitățile recreative, arată datele din platforma numbeo.com. Un abonament la sală costă, în medie, 158,33 lei. Anul trecut, același abonament ar fi costat 132,50 lei. Pasionații de tenis închiriază acum cu 65 de lei un teren pentru o oră, pe când anul trecut îl închiriau cu 51,88 lei. Cei care vor să vadă un film internațional la cinema scot din buzunar, în medie, 28 de lei, cu doi lei mai mult față de anul trecut. 

Chiar dacă salariul mediu net a crescut în municipiul Sibiu, la fel s-a întâmplat și cu prețurile alimentelor, abonamentelor pentru activitățile recreative, cele de transport și prețurile de pe piața imobiliară. Dacă anul trecut un sibian s-ar fi descurcat cu puțin peste 2.000 de lei, anul acesta trebuie să scoată mai mult din buzunar pentru a avea un trai decent, iar asta fără a lua în calcul chiria.

Ultima oră

Comentariul meu